A kerttervezés alapjai

Hogy mire kell odafigyelni egy saját díszkert megtervezésekor? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a témában!

Mindent a kerttervezésről

Egy díszkert kialakítása soha nem történhet véletlenszerűen. Általános tévhit, hogy amelyik kertben dísznövények találhatók, az már díszkertnek tekinthető, hiszen néhány növény beültetése vagy pár szikla elhelyezése még közel sem meríti ki a kertépítés fogalmát. Ha egy olyan díszkertet szeretnénk magunknak, ami mutatós és fenntartható is egyben, akkor azt egészen az alapoktól gondosan meg kell tervezni, ellenkező esetben egy átláthatatlan, nehézkes karbantartású dzsungel-effektus lesz a végeredmény.

Nem véletlen, hogy a Bello Kert esetében a kertépítési szolgáltatás mindig egy alapos kerttervezéssel indul. Ez nemcsak azért fontos, hogy a leendő tulajdonos pontosan el tudja képzelni, hogy milyen növény vagy melyik installáció pontosan hová kerül a kertben, hanem azért is lényeges, mert összehangolhatók például a növények egymással és a fényviszonyokkal egyaránt.

Egy árnyékkedvelőt nem lehet elhelyezni például a kert olyan részében, ahol egész nap érik a napsugarak, míg egy nagyra növő lombhullató sem árnyékolhat be egy törpenövésű fénykedvelő típusnak. Mindez pedig csak két dolog a kerttervezés szövevényes hálójából, ahol több száz ilyen tulajdonságra kell odafigyelnünk még akkor is, ha csak egy egyszerű, minimalista díszkert kialakítása a cél. Lássuk egy kicsit alaposabban, hogy miről van szó!

A legfontosabb mindig az igények meghatározása

A kerttervezés megkezdése előtt az egyik legfontosabb dolgunk leendő díszkertünk kapcsán, hogy meghatározzuk az igényeinket, ami esetünkben azt jelenti, hogy felírjuk egy lapra, pontosan mit és milyen típusú növényeket szeretnénk majd viszontlátni leendő zöldövezetünkben. Érdemes alaposan átgondolni és nem kapkodni az igények összegyűjtésekor, hiszen bizonyos döntések alapvetően meghatározhatják a későbbieket.

“Fontos,

Példának okáért nehéz a kert minőségének és esztétikájának lerombolása nélkül kialakítani utólag egy öntözőrendszert, esetleg egy kerti világítást, de bizonyos növénytípusok rossz elhelyezése is komoly gondot okozhat, ha nem vagyunk tisztában a kiszemelt fajok tulajdonságaival. Az ugyanis fontos dolog, hogy tudjuk: szeretnénk nagy fákat, vagy éppen örökzöldeket, esetleg mediterrán növényeket a kertbe, de közel sem biztos, hogy van elég helyünk ahhoz, hogy mindez megvalósításra kerüljön.

Ebben nyújt majd segítséget egy kerttervező, aki jól ismeri a növények tulajdonságait, és rengeteg kellemetlenségtől megóvhat minket hosszabb távon. Nekünk jellemzően csak azt kell meghatároznunk ilyenkor, hogy milyen típusú növényeket akarunk, milyen arányban legyen gyep és egyéb felület kialakítva, szeretnénk-e konyhakertet, játszóteret, szerszámost, kerti tavat, sziklakertet, valamint öntöző- és világításrendszert a kertünkben. Alighanem ezek a legalapvetőbb igények, melyeket fel kell mérnünk egy kert tervezése előtt.

Fontos kérdés, hogy mi legyen a meglévő növényzettel?

Miután felmértük az alapvető igényeinket a leendő díszkertünk kapcsán, mindig fontos feltenni a kérdést, hogy a leendő növényzetből mit szeretnénk megtartani. Sok esetben ugyanis a kerttervezés egy már meglévő kertre épül. Ennek lehetnek olyan elemei, amelyek hozzánőttek a tulajdonos szívéhez, ragaszkodik hozzá, esetleg csak egy kis átalakítást szeretne elérni vele.

“A

Nyilván a kerttervezés során akkor érhető el a legnagyobb és leghatékonyabb átalakulás, amennyiben teljesen szűz terepen lehet dolgozni, de ez közel sem jelenti azt, hogy néhány gyümölcsfa vagy díszfa megóvása vagy áthelyezése nem férne bele a jó ízlés határaiba. Éppen ellenkezőleg, sok esetben nagyon ötletes megoldások hozhatók ki a korábban ültetett növények és az új díszkert között, noha ehhez óriási szakértelemre és odafigyelésre lesz szükség a kerttervezés során, tehát érdemes mindenképpen szakemberre bízni a teendőt.

Fontos itt kiemelni, hogy különösen nagyobb díszfák esetében az átültetés nagyon kockázatos, bizonyos esetekben lehetetlen, illetve öregebb fáknál fontos lehet egy alaposabb metszés, állapotfelmérés és visszafiatalítás, hogy meg lehet-e tartani őket biztonságosan a díszkertben.

A megfelelő növények kiválasztása kulcsfontosságú

Noha ebben mindig érdemes szakemberi segítséget kérni, azonban nekünk is lehet egy általános elképzelésünk arról, hogy milyen növényeket szeretnénk viszontlátni a kertben. Sőt, a megfelelő összeválogatás fontosabb, mint gondolnánk, de ezen felül a funkciókra, a tulajdonságokra is lényeges odafigyelni.

Kulcsfontosságú például a sövény kérdése. Egy ízléses sövény nemcsak szép lehet, hanem a belátás elleni védelmet is biztosíthatja. Bátran lehet többfélét alkalmazni, így nem kell leragadnunk az örökzöld megoldásoknál. A lombhullató sövények is gyakran szépek lehetnek, de figyelembe kell venni, hogy mekkorára nőnek, mennyi nyírást igényelnek, illetve formára vágnánk őket, vagy megmaradnánk velük a természetességnél.

“Meg

Nagy odafigyeléssel kell eljárni a megfelelő fák, cserjék és évelők kiválasztásakor is. Fákat eleve oda érdemes ültetni, ahol árnyékolni szeretnénk, azonban ehhez árnyékkedvelő növényeket kell tervezni a közelbe. Fontos átgondolni azt is, hogy szeretnénk-e gyümölcsfákat, illetve a kiválasztott fa mekkorára nő, mennyi gondoskodásra szorul és mennyit szemetel, hiszen közel sem elhanyagolható, hogy mennyi zöldhulladék termelődik a kertben.

A cserjék és az évelők kapcsán fontos úgy válogatni, hogy minden évszakban legyen valami szép a kertben. Virágok, termések, gyönyörű levelek vagy ágrendszerek. Ezeknél különösen lényeges odafigyelni a választáskor a talaj- és fényviszonyokra, de ugyanúgy a könnyed gondozásra vagy éppen arra, hogy ne legyenek mérgező, erősen szúrós típusok, ha gyerekek vagy kisállatok is szaladgálhatnak majd a kertben.

Az installációk köré épüljön fel a kert

Minden kertben találhatók különféle installációk, melyek lehetnek rejtettek, valamint a zöldövezet szerves részei. Nemcsak a kert arculatát, hatékonyságát és gondozhatóságát könnyítik meg, hanem alapvetően meghatározzák például azt, hogy milyen növényeket vagy ágyásokat telepíthetünk és pontosan hová. Emiatt lényeges, hogy érdemes először az installációk helyét és nyomvonalát megtervezni, majd utána dönteni a megfelelő dísz- és haszonnövényekről.

“Fontos,

Példának okáért fontos lehet előre kijelölni a leendő kerti járda helyét, de az öntözőrendszer, sőt az elektromos hálózat – jellemzően földkábeles – kialakítása sem elhanyagolható ilyenkor. Nagyon fontos kiegészítők, melyek kapcsán érdemes előre kijelölni a végleges helyet, és hozzájuk igazítani például a játszótér vagy a kerti tó elhelyezkedését, ahol szükség lehet világításra vagy elektromosságra bizonyos kiegészítők, így a csobogók vagy a szivattyúk üzemeltetéséhez.

Ezzel párhuzamosan tervezzük meg minden esetben a kerti világítás, a kerti zuhany, a kerti tó, a vízesés, a sziklakert vagy az egyéb különleges kerti installációk kialakítását, hogy az elrendezés soha ne okozhasson problémát.

Már a tervezéskor oda kell figyelni a karbantarthatóságra

Az igazán jó kert nemcsak minden évszakban látványos, hanem a karbantarthatóság tekintetében sem okoz problémákat. Bár a Bello Kert szakszerű kertfenntartási szolgáltatást nyújt ügyfeleinek, azonban a tulajdonosoknak is rengeteg dolguk lesz majd privát zöldövezetükben.

“A

Fűnyírás, gereblyézés, sepregetés, gyomlálás, permetezés – csak néhány dolog a sok közül, melyek folyamatos munkát adnak egy díszkertben. A cél, hogy már a tervezéskor odafigyeljünk arra: a kertben ne okozzon nehézségeket a fűnyírás, vagy könnyen hozzáférhessünk azokhoz a helyekhez, ahol gyomlálni kell. Ezek rengeteg odafigyelést igényelnek, és ezért is fontos egy megfelelő tervezőre bízni már a kezdetektől leendő kertünk kialakítását.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!