Zöldhulladék elszállítás

Egy kertes ház környezetében az év minden időszakában rengeteg zöldhulladék termelődik. Nyáron leginkább a gyep gondozásából származó fűmaradványok, az átmeneti évszakokban és télen pedig a metszésből származó nyesedékek halmozódhatnak fel.

Az így keletkező biohulladékot nagyon sokan próbálják komposztálni, ami egy zsebkendőnyi kert esetében gyakran működőképes alternatíva, de nagyobb zöldövezetnél, például egy díszkertnél vagy egy gyümölcsösnél már okozhat problémákat.

Hatékony és legális alternatíva azonban a házi praktikák között nem igazán létezik. A szemetes kukába csak nagyon kis mennyiségben lehet elhelyezni zöldhulladékot a háztartásban keletkező szemét mellett, és míg a szabadtéri égetést már betiltották, az illegális lerakás annak ellenére is büntetést vonhat maga után, hogy a zöldhulladék normál esetben nem károsítja a környezetet.

Emiatt rengeteg kerttulajdonos évről-évre egyre nagyobb komposztálót épít, és próbál ilyen formában megoldást találni a halmozódó hulladékra, csakhogy ez sem esztétikailag, sem a rothadás során keletkező kellemetlen szagok miatt nem túl szerencsés választás.

Az egyetlen tartós és praktikus megoldás hosszabb távon tehát mindig a zöldhulladék elszállítása lesz.

Mi az a zöldhulladék?

Zöldhulladéknak nevezünk minden olyan növényi hulladékot, mely különféle zöldövezetkből, díszkertekből, haszonkertekből vagy éppen köztéri parkokból származik.

“A

Minden zöldhulladék biohulladék, ami azt jelenti, hogy biológiailag teljesen lebomló tulajdonságokkal rendelkezik, környezetét semmilyen módon nem szennyezi. A zöldhulladék alapja minden esetben szervesanyag, ami aerob vagy anaerob úton képes lebomlani.

Mit szállítunk el zöldhulladékként?

A teljesség igénye nélkül zöldhulladékként tudjuk elszállítani valamennyi kerti biohulladékot, így a fű- és fanyesedéket, ágakat, gallyakat, lombot, falevelet, szénát, fatörzset, fakérget, zöldség- vagy gyümölcstermés hulladékát, valamint bármilyen díszkerti lemetszett maradékot, legyen szó akár örökzöld tujákról, akár évelő növényekről.

Esetünkben a zöldhulladék elszállítása zsákos formában történik. A zsákba mindennemű biohulladék elhelyezhető, ami a ház körül keletkezik, így nem okoz problémát, ha a frissen nyírt füvet vegyítjük benne a háztartásban keletkezett zöldség- vagy gyümölcshéjazattal, esetleg némi száraz faággal. A lényeg, hogy kizárólag növényi eredetű hulladékról legyen szó.

“Az

Fontos, hogy a zsákokba ne kerüljön semmiféle műanyag, fém vagy üveg, de a földdel szennyezett zöldhulladék szintén problémát jelent.

Hogyan történik a zöldhulladék elszállítása?

A konkrét folyamat minden esetben a kapcsolatfelvétellel kezdődik. Ön a megadott elérhetőségek valamelyikén felkeres minket, és válaszol néhány nagyon egyszerű kérdésre a leendő, vagy már meglévő zöldhulladék kapcsán.

Ezt követően egy előre egyeztetett időpontban kivonulunk a helyszínre, hogy átadjuk az elszállításhoz szükséges zsákokat. A megrendelő feladata lesz, hogy a zöldhulladékot ezekben szakszerűen elhelyezze. Ehhez minden kapcsolódó instrukciót megosztunk a megrendelővel az átadásakor.

“Az

Amint a zsákok megteltek zöldhulladékkal, egy újabb előre egyeztetett időpontban csapatunk kivonul a helyszínre, majd onnan szakszerűen egy hivatalos lerakóba szállítja a csomagokat.

Miért előnyös a zöldhulladék zsákos elszállítása?

Az egyik legfontosabb előnye a zöldhulladék zsákos elszállításának, hogy önkormányzatok, intézmények vagy vállalatok mellett magánszemélyek egyaránt igénybe vehetik, miközben a folyamat gyors és kényelmes is egyben.

Lényeges továbbá, hogy ezzel garantáltan nem teszünk kárt saját zöldövezetünkben, sőt a zsákolás után a zöldhulladék szintén nem okoz több problémát, nem maradnak utána ágak vagy nyesedékek a helyszínen, a zsákolást követően a környezet rendezhető, feltakarítható, véglegesíthető lesz, az elszállításkor nem keletkezik maradék.

Mi történik az elszállítás után a zöldhulladékkal?

A felpakolást követően a zsákok minden esetben egy engedélyezett lerakóhelyre kerülnek, ahol egy speciális technológia alkalmazásával biztosítják, hogy a zöldhulladék megfelelően feldolgozásra és komposztálásra kerülhessen. Mindez teljesen hivatalos körülmények között, papírokkal dokumentált formában történik.

Miért fontos a zöldhulladék elszállítása?

Hosszabb távon több okból kifolyólag is sokkal előnyösebb, ha a zöldhulladék elszállítása mellett döntünk – különösen abban az esetben, ha nagyobb zöldövezet van a birtokunkban.

“Az

Lássuk a szolgáltatás nyilvánvaló előnyeit és eredményeit:

Az avar és a kerti hulladékok égetésének levegővédelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Kormányrendelet szerint 2021. január elsejétől Magyarország egész területén tilos még a háztáji zöldhulladék elégetése is.

A fenti szabályozás azért született, mert az Európai Unió a rossz levegőminőség miatt kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. A koronavírus-járvány miatt azonban a rendelkezés annyiban módosult, hogy a vészhelyzetre hivatkozva a kormány ismét visszaadta az önkormányzatok kezébe annak a döntésnek a jogát, hogy az adott település maga rendelkezhessen az avar és a kerti hulladék égetésének kérdéséről. Visszavonásig tehát ez a szabályozás ismét az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, így az előírások akár településenként változhatnak.

Mi befolyásolja a zöldhulladék elszállítás árát?

Alapvetően a zöldhulladék elszállításának az árát két nagyon fontos tényező befolyásolja a szolgáltatás alapdíján felül, mégpedig a mennyiség és a távolság.

Nagyon fontos ugyanis, hogy milyen messzire kell utazni a zöldhulladékért, és onnan majd milyen nagy távot kell megtennie a hulladéklerakóig. Részben ezért is korlátoztuk szolgáltatásunk hatókörét a fővárosra és környékére, hiszen nagyobb távolságok esetén drasztikusabb eltérések lehetnek.

Ezen felül természetesen a zöldhulladék mennyisége is befolyásoló tényező, hiszen közel sem mindegy, hogy két-három köbméternyi növényi nyesedéket kell elszállítani a helyszínről, vagy többször kell fordulni ahhoz, hogy a zsákok eljuthassanak rendeltetési helyükre.

Kizárólag Budapesten vállalják a zöldhulladék elszállítását?

Egészen pontosan Budapesten és vonzáskörzetében, azaz nem ragaszkodunk feltétel nélkül a közigazgatásilag kijelölt településhatárokhoz. Ennél sokkal fontosabb a telephelyünktől és a lerakótól számolt távolság, hiszen ez a tényező nagymértékben befolyásolja a zöldhulladék szállítás árát.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!