Favágás, fakivágás

Egy nagyra nőtt fa kivágása minden esetben óriási szakértelmet és körültekintést igénylő feladat, amihez nemcsak megfelelő védőruházatra, hanem speciális gépekre, illetve egyéb eszközökre is szükség van a biztonságos és problémamentes munkavégzés érdekében.

Bár rengeteg háztartásban található elektromos vagy benzines láncfűrész a tűzifa felaprításához vagy a kisebb díszkerti munkálatokhoz, azonban egy lábon álló fa kidöntése vagy a sérült, beteg ágak levágása rendkívül balesetveszélyes feladat, amihez elengedhetetlen lesz a speciális eszközök mellett a szaktudás, valamint természetesen a gyakorlat is.

Mikor van szükség favágásra vagy fakivágásra?

Favágásra vagy fakivágásra rengeteg esetben lehet szükség díszkertekben, ház körüli zöldövezetekben, de parkokban és köztereken egyaránt. Ennek az oka a legtöbb esetben vagy a túlnövésből vagy a viharkárokból fakad, de előfordulhat, hogy a fa egyszerűen elöregedett vagy elkorhadt.

Bármilyen okok is húzódnak meg a háttérben, ezek a körülmények minden esetben valamilyen veszélyes helyzetet teremtenek, ezért ingatlanjaink, ingóságaink vagy családtagjaink védelmének érdekében van szükség a legtöbbször arra, hogy egy fát vissza kell vágni vagy teljesen el kell távolítani a helyéről, ezzel megelőzve a bajt.

“Több

A fakivágás természetesen minden esetben egy végső megoldás, amit különféle teendők vagy vizsgálatok előzhetnek meg. Portfóliónkban a következő szolgáltatások érhetők el:

Mit kell tudni a favágásról?

A favágás és fakivágás elsődleges célja a balesetek megelőzése mellett az, hogy elhárításra kerüljenek azok a kellemetlenségek, amiket a túl nagyra nőtt fák okozhatnak. Ide sorolható például a nagy szélben folyamatosan aláhulló, az ingóságokra és a lakók épségére veszélyes faágak, vagy a rengeteg levél aláhullása, amelyek eltömíthetik a lefolyókat és az ereszeket.

Különösen a díszfák esetében gyakori probléma, hogy túl közel kerülnek az ingatlanokhoz, majd miután túlnőnek az épületen, komoly gondot jelentenek a tetőszerkezetre, a teraszra nézve, de akár a ház alapjában, a járdában is nagyon komoly kárt tehetnek a gyökérzetükkel.

“Amikor

Kifejezetten szerencsések vagyunk azonban, ha látható, megelőzhető probléma miatt van szükség a fakivágásra, hiszen laikusok gyakran nem veszik észre az olyan problémákat, mint a korhadás, a száradás vagy az olyan betegségek, melyek gyengítik a fa szerkezetét. Ilyenkor elég egy szelesebb időjárás, egy nagyobb vihar ahhoz, hogy a láthatatlan sérülések hirtelen milliós károkat okozzanak otthonunk közelében.

Mit jelent a faápolás és mikor van szükség rá?

A saját kerttel rendelkezők többsége nem azért ültet fákat, hogy utána kivágja őket. Amennyiben egy fa nem veszélyeztet a környezetében ingatlant, ingóságot vagy emberi életet, azonban megbetegedett, netán csúnyán megtépázta a vihar, akkor nem kell rögtön a fakivágásra gondolnunk, hiszen sok esetben a növény életét még meg lehet menteni.

Ilyenkor kerül képbe a faápolás szolgáltatás, aminek a lényege, hogy a kialakult problémát megpróbáljuk más módon orvosolni, hogy a kiválasztott fa még hosszú ideig kertünk dísze lehessen.

Rengeteg különféle megoldás kerülhet ilyenkor szóba, melyek zöme valamilyen metszési technikán alapul, így például célirányosan csökkenthető a korona mérete, kiegyensúlyozható a felborult egyensúly, de statikai megerősítésre és fasebészeti eljárásokra egyaránt sor kerülhet.

Ezekkel a módszerekkel lehetőség van a túlméretes fák többségének visszafiatalítására, a vihar által alaposan megkárosított lombkoronák kiigazítására, hogy a növény utána még hosszú évekig, sőt évtizedekig élhessen és fejlődhessen egészségesen.

Mindig megmenthetők a fák a faápolás során?

Az esetek döntő többségében kizárólag olyan fák esetében állunk neki a faápolásnak, ahol nagyobb az esélye a túlélésnek, a további fejlődés biztosításának. Fontos számunkra, hogy mindezt a legnagyobb szaktudás mellett végezzük el, hiszen egy szakszerűtlenül elvégzett metszés vagy fiatalítás nagyon könnyen a fa pusztulásához vezethet.

“Vannak

Gyakran csak a beavatkozás után évekkel derül fény arra, hogy a faápolás teljesen félresikerült, hiszen ez egy rengeteg alapismeretet és gyakorlatot igénylő mesterség, ami közel sem abból áll, hogy egy fűrésszel felmászunk a lombkoronára, majd ott véletlenszerűen levágunk néhány ágat.

A faápolást esetünkben faápoló és favizsgáló szakmérnök végzi, aki nem mellesleg még szakképzett alpinista is. Ez garanciát jelent arra, hogy a lombkoronában végzett munka nem csak a fa környezetében elhelyezkedő ingatlanokra és ingóságokra ne jelentsen veszélyt, hanem a növény is a legjobb bánásmódban részesüljön, és nagy esélye legyen a túlélésre a beavatkozást követően.

Mi az a fasebészet és mikor van szükség statikai megerősítésre?

A fasebészet és a statikai megerősítés nagyon sok problémás fa esetében lehet fontos akkor, ha a növény ellenállóképessége valamiért veszélybe került. Rendkívül nehéz megmondani laikus szemmel, hogy egy odvas és részben száradt fa mekkora veszélyt jelent, de még nagyobb a probléma, hogy sok esetben egy egészséges koronaszerkezet is rengeteg problémát rejthet magában.

“Sokszor

Ilyenkor a szakszerű felmérés után olyan beavatkozásokra lehet szükség, melyek a fasebészet témakörébe tartoznak. Példának okáért meg lehet állítani a különféle betegségeket, a korhadási folyamatokat, ha pedig a korona egyensúlya felborult vagy más törésveszélyes problémák merültek fel, akkor a statikai megerősítéssel a helyzet normalizálható, illetve a fa biztonságossá tehető.

Mikor van szükség műszeres favizsgálatra?

Ha nem egyértelmű, hogy milyen állapotban van belülről egy fa törzse, és a tartóképesség állapota a gyökérzet szemrevételezése után sem állapítható meg egyértelműen, akkor műszeres favizsgálatra lesz szükség ennek a meghatározásához.

Egy speciális műszer segítségével ilyenkor teljesen átvilágítható az adott fa, és könnyedén meghatározható, hogy a növény milyen állapotban van, mekkora szélterhelés elviselésére képes, azaz szükség van-e valamilyen beavatkozásra – metszés, kivágás, fasebészet –, vagy megmaradhat eredeti állapotában és a helyén a kérdéses növény.

Gyakori eset, hogy a műszeres favizsgálat olyan fákat is megment a kivágástól, melyeket a tulajdonosa korábban kivágásra ítélt, hiszen nem tudta megállapítani, belül milyen állapotban van. A látszat tehát nagyon sokszor csal, és ezért érdemes a kérdéses esetekben – különösen akkor, ha szeretnénk megmenteni egy fát – műszeres vizsgálatot kérni a törzs átvilágításához.

Szakvélemény is kérhető problémás vagy túlnőtt fák kapcsán?

Természetesen, sőt erre minden egyes beavatkozás előtt szükség van. Az átfogó szakvélemény nagyon lényeges azért, hogy megértsük, miért van szükség egy fa kivágásra, metszésére vagy éppen statikai megerősítésére.

“Minden

Ennek segítségével készülhet átfogó állományfelmérés, értékbecslés, de szükség van szakvéleményre építési területen történő favédelemnél, sőt akkor is, ha ápolási tervet kell kidolgozni egy erőteljesen problémás fa esetében.

Hogyan zajlik a favágás?

A fakivágás minden esetben egy helyszíni felméréssel veszi kezdetét. Szakértő munkatársaink egy előre egyeztetett időpontban ellenőrzik a problémás fákat, majd a tulajdonossal közös egyetértésben döntenek arról, hogy milyen beavatkozásra van szükség.

Ha a megrendelő szeretné megmenteni a fát, akkor metszésre, fiatalításra, statikai erősítésre és műszeres vizsgálatra egyaránt sor kerülhet a megfelelő ápolási terv elkészítése érdekében. Amennyiben a fa sorsa eldőlt, azaz ki kell vágni, akkor a megfelelő lehetőségek felvázolása után a tulajdonos a kalkulált árajánlat függvényében dönthet a szolgáltatás igénybevételéről.

Elfogadott árajánlat esetén az előre megbeszélt időpontban csapatunk kivonul a helyszínre, majd a terület biztosítását követően megkezdi a kijelölt fa vagy fák kidöntését, és csak azt követően kerül átadásra a terület, amikor már minden kijelölt darab a földön fekszik.

“A

Mi befolyásolja a favágás árát?

Több tényező is befolyásolja a favágás árát, de a leginkább a helyszín és a mennyiség módosíthatja a végösszeget. Ezért fontos minden esetben a helyszíni felmérés, hiszen kizárólag a tulajdonos kérésének és a környezet sajátosságainak ismeretében lehet pontos árat kalkulálni egy-egy munkára.

Amennyiben szeretnénk megmenteni a problémás fát, és a kivágás előtt megbizonyosodni arról, hogy megéri fiatalítani, metszeni vagy statikailag megerősíteni, akkor a favágás árát egy előzetes műszeres vizsgálat is befolyásolhatja, hiszen sok esetben csak ennek az elvégzését követően bizonyosodhat meg a szakember és a tulajdonos is arról, hogy a kérdéses növény menthetetlen, és csak a vágás segíthet.

Kizárólag Budapesten vállalják a favágást?

Szolgáltatásunkat leginkább Budapestre és vonzáskörzetére korlátoztuk, aminek az oka abban keresendő, hogy egy favágás vagy fagondozás esetén elengedhetetlen a helyszín felmérése, a személyes egyeztetés, hiszen minden egyes munka egy újabb kihívást jelent számunkra.

A megbízásokat leginkább a telephelyünktől számított távolság alapján vállaljuk el, azonban nem ragaszkodunk a főváros közigazdasági határaihoz, ezért minden megkeresés esetén az egyik első tisztázandó kérdés a helyszín, illetve a távolság lesz.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!