Gyepszőnyegezés

Ha gyorsan szeretnénk sűrű, egészséges és zöldellő pázsitot a kertben, akkor a gyepszőnyegezés a legjobb alternatívának tekinthető. Rendkívül lényeges azonban, hogy ennek a munkának is megvannak a szükséges lépései és szabályai, melyek elengedhetetlenek a megfelelő végeredmény eléréséhez.

Minden kert egyik központi elemét, vagy ha úgy tetszik szépségét az egészséges zöld pázsit adja. Hiába ültetünk ritka és különleges dísznövényeket, alakítunk ki katalógusokba illő sziklakertet vagy tavat, ha mindezeket nem fogja közre egy zöld gyepszőnyeg, akkor egyszerűen nem teljes az összkép.

Ha kertünkben szép zöld füves területet szeretnénk, akkor a kialakításnak kétféle alternatívája létezik, így vethetünk fűmagot, de ha szeretnénk biztosabbra menni, és mielőbbi gyors eredményt elérni, akkor sokkal jobb alternatíva lesz a gyepszőnyegezést választani. A fűmag vetésénél ugyanis rengeteg előkészítési- és utómunkára van szükség, nagyon sok a rizikófaktor, a kiszámíthatatlan tényezők, miközben még ideális esetben is hetekbe telik, amíg valóban összefüggő pázsitot kapunk.

Ha gyors és biztonságos, de ugyanolyan tartós megoldást keresünk, a gyepszőnyegnél jobb megoldást aligha találunk, ezáltal bár főként a kisebb alapterületű kertekben alkalmazzák előszeretettel, de nagyobb alapterület borítására egyaránt tökéletesen alkalmasak. Amennyiben tehát nem szeretnénk heteket várni, vagy olyan helyen kellene gyorsan zöld gyepet varázsolni, ahol a járókelők vagy egyéb tényezők miatt lehetetlen lenne biztonságban tartani a fűmagokat a kikelésig, akkor nincs jobb megoldás a gyepszőnyegezésnél. Hogy miként zajlik ez a folyamat?

Előkészítés

Bár sokan élnek abban a tévhitben, hogy a gyepszőnyeg lefektetése pusztán abból áll, hogy a tekercseket és a kis lapocskákat megfelelő méretre vágva elteregetjük, de valójában ez egy sokkal összetettebb folyamat. Közvetlenül a gyepszőnyeg lefektetése előtt ugyanis fontos lesz megfelelően előkészíteni a talajt. Ennek a pontos folyamatát és sorrendiségét minden esetben meghatározza az adott kert sajátossága, valamint természetesen a tulajdonos kérése is.

A gyomírtás az esetek többségében megkerülhetetlen, erre legalább 2-3 héttel a gyepszőnyegezés előtt fontos sort keríteni. Hogy ez vegyszerrel kerül kivitelezésére, vagy földfrissítéssel – tehát a meglévő felső réteg elhordásával, és friss, tápanyagokban gazdag felszín visszaterítésével –, az mindig a megrendelőn múlik. Utóbbi egy kicsit alaposabb folyamat, nem mellesleg pedig segítségével a legtöbb kártevőtől azonnal megszabadulhatunk, miközben a tápanyagokban gazdag földfelszín elősegíti a gyep meggyökerezését és megtapadását.

Egyetlen kártevő ellen azonban még ez a folyamat sem véd! Ez a kártevő nem más, mint a vakond, mely a vetésben is komoly kárt tehet, de a frissen lerakott gyepszőnyeget nagyon gyorsan meg tudja rongálni. Ma már léteznek olyan vakondhálók, melyek teljesen állatbarát formában megakadályozzák, hogy a kártevő feltúrjon a gyepen, amivel nemcsak a lerakást követően, hanem évek múltán is garantáljuk a pázsit tisztaságát és egységét. Ezt a hálót földfrissítés esetén lehet leteríteni, így ha ez a munkafolyamat végbemegy majd a kertben, érdemes lehet élni a lehetőséggel.

Amennyiben nem kérjük a talajfrissítést, akkor is gondoskodni kell arról, hogy a régi fölfelület tápanyagtartalmát megnöveljük, hiszen ennek hiányában a gyepszőnyeg megfelelő fejlődését kockáztatjuk. Kifejezetten erre a célra ma már léteznek olyan gyepindító műtrágyák, melyek minden fontos összetevőt tartalmaznak ahhoz, hogy nagyon gyorsan és nagyon hatékonyan zöld gyepszőnyegünk legyen a kertben.

Hengerelés és szegélyezés

Ha a földet előkészítettük a gyepszőnyeg fogadására, a következő munkafolyamat a hengerelés, amikor a még egyenetlen felületet egy súlyos henger segítségével síkba hozzuk. Amennyiben szükséges, közvetlenül a henger alkalmazása előtt egy gereblyével elősegíthetjük a nagyobb szintkülönbségek kiegyenlítését. Minél alaposabb munkát végzünk, annál könnyebben tudunk egyenletes felületet kialakítani a gyepszőnyeg segítségével.

Ha a talaj egységes, le kell fektetnünk a leendő gyepesített területet határoló szegélyeket. Ez rendkívül fontos nemcsak azért, mert a vakondháló széleit vele tudjuk biztosítani – így az állat biztosan nem tud behatolni a pázsit alá –, hanem azért is, mert a gyepszőnyeg szélei ehhez csatlakoznak, ellenkező esetben ide nem jut elég folyadék és a pázsit idő előtt kiszárad, majd elhal. A szegély jellemzően a zöldövezethez passzoló térhatároló elemek sorozata, melyet a földbe ásva kell elhelyezni, de alkalmazhatunk hozzá igény esetén bontott- vagy dekortéglát, bármilyen faanyagot, sőt akár műanyagelemeket is.

A gyepszőnyeg leterítése

Amint a fölfelület és a szegélyezés elkészült, csak akkor lehet elkezdeni a gyepszőnyeg tényleges leterítését. Szigorúan tilos a szőnyeg lefektetése előtt beöntözni a talajt, de ne is porszáraz felületen helyezzük el, az általánosan földnedves felület a legideálisabb ehhez. Szükség esetén egy kicsit megnedvesíthetjük a talajt – ha például nagyobb területen dolgozunk, és az erős napsugárzás kiszárította a felületet –, de csak éppen egy kis permetezést ejtsünk meg, sárba soha ne fektessük.

Nagyon fontos, hogy a gyepszőnyeget nem szabad sokáig tárolni, a helyszínre szállítást követően a lehető legrövidebb időn belül le kell teríteni úgy, hogy a csíkokra vagy téglalapokra vágott darabkákat szorosan egymás mellé illesztjük, majd a kezünkkel könnyedén elteregetjük őket. Amennyiben minden zegzugot beterítettünk pázsittal, egy könnyebb hengerrel átdolgozzuk a felületet – lehetőleg átlósan –, hogy a részegységek közötti legkisebb hézagok is eltűnjenek.

A gyepszőnyeg öntözése

A legutolsó és egyben talán legfontosabb munkafolyamat a gyepszőnyeg lefektetését követően közvetlenül az öntözés. Nagyon fontos ugyanis, hogy a frissen telepített pázsitot alaposan beöntözzük. Nem szabad túlöntözni, de első alkalommal lényeges legalább 10 centiméter mélyen beáztatni az érintett szakaszt annak érdekében, hogy a legalsóbb rétegekben lévő tápanyagok meg tudják kezdeni áldásos tevékenységüket, a frissen leterített gyepszőnyegen keresztül a fűcsomók gyökerei pedig mielőbb kapcsolódhassanak az alapfelülethez.

Természetesen közel sem elegendő egyszer jól beöntözni a gyepszőnyeget, a későbbiekben rendszeres időközönként, időjárás függvényében napjában 3-4 alkalommal – később egyre ritkábban – meg kell locsolni a gyepet. A legideálisabb, ha erre az időszakra automatizáljuk kerti öntözőrendszerünket. Az első fűnyírással legalább 3-4 hetet várni kell, és mindig nagyon óvatosan, nagyon éles késsel rendelkező eszközzel szabad csak nekiállni a munkának, magasabbra emelt vágólappal, jószerint csak a fűszálak felső részeit megcsipegetve, egyenesre vágva. Ilyenkor a gyepre már rá lehet lépni, de még óvatosan, az első focimeccsek és kerti partik megtartásával legalább 4-6 hetet érdemes várni.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!