Az öntözőrendszerek előnyei és hátrányai

Hogy milyen előnyei és esetleges hátrányai vannak egy öntözőrendszernek a kertben? Ennek jártunk most utána!

Miért érdemes öntözőrendszert kialakítani a kertben?

Amennyiben saját díszkerttel vagy haszonkerttel rendelkezünk – esetleg éppen a kettő kombinációjával –, akkor bizonyos időszakokban elengedhetetlen lesz a rendszeres öntözés. Legyen szó akár friss ültetésről, akár a manapság egyre gyakoribb és egyre nagyobb kellemetlenségeket okozó szárazabb időszakokról, ilyenkor elengedhetetlen friss vízhez juttatni kertünket, ellenkező esetben növényeink épsége és egészsége, máskor a termés láthatja kárát.

Csakhogy öntözni rendkívül fáradtságos folyamat, ezen felül pedig a mindennapi teendők mellett kifejezetten nehéz lehet mindig akkor friss vizet adni növényeinknek, amikor azoknak éppen szükségük van rá. Nem véletlen, hogy a Bello Kert egyik legnépszerűbb szolgáltatása az öntözőrendszerek kiépítése lett az elmúlt néhány évben, hiszen aki azt szeretné, hogy díszkertje vagy haszonkertje hosszabb távon is egészséges, virágokban, hajtásokban és termésekben gazdag legyen, annak fontos lehet áldoznia egy ilyen kiegészítő rendszerre.

“Az

Bizonytalanok lennénk azzal kapcsolatban, hogy nekünk miért van szükségünk egy ilyen szisztémára? Éppen ezért írtuk meg az alábbi cikket, ahol az automata öntözőrendszerek előnyeit foglaltuk össze, de nem árultunk zsákbamacskát, és a másik oldalról is megvizsgáltuk a témát.

Az automatizált öntözőrendszerek legfontosabb előnyei

Bár vannak hátrányaik is, azt azért ne felejtsük el, hogy az automata öntözőrendszereknek elsődlegesen inkább előnyeik vannak, amelyek több tekintetben is túlszárnyalják a negatívumokat.

Növényeink mindig megkaphatják a fejlődésükhöz szükséges vízmennyiséget

Mint egyfajta alapvető funkció, az automatizált öntözőrendszereket az emberek többsége azért telepítteti, mert szeretné, ha növényei mindig egészségesek, zöldek, hajtásban és virágban gazdagok lennének. Még akkor is, ha alapvetően odakint nagy a szárazság és éppen hetek óta nem esett az eső. A kézi öntözés ugyanis nagyon sok esetben csak egyfajta tűzoltásnak nevezhető, a legtöbbször koncentrált, egy-egy pontba irányul és nem túl hatékony olyan esetekben, amikor nagyobb terület befedése a cél. Mondhatni csak arra elég, hogy egy-egy kedvenc növényünk a szárazabb időszakokban ne száradjon ki.

“Az

Egy öntözőrendszer esetében azonban a vízeloszlás sokkal egyenletesebb. Míg manuális öntözéskor gyakran több tíz liter víz is elfogyhat úgy, hogy másnap már semmi látszata sem lesz, addig az öntözőrendszert mindig úgy tervezik, hogy a kert minden kritikus részébe egyenletes mennyiségű nedvesség kerüljön, ezáltal a pázsit ugyanúgy kapjon belőle, mint a dísznövények többsége. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy szárazabb időszakokban, illetve az év többi részén a növények mindig megkaphassák a fejlődésükhöz szükséges vízmennyiséget, illetve tápanyagokat. Mindez nélkülözhetetlen abban az esetben, ha szeretnénk mindig zöldellő, szép és egészséges kertet magunknak.

Időt és vizet spórol

Azon túl, hogy növényeinkkel jót tesz, egy öntözőrendszer számunkra is rengeteg előnyt tartogat. Példának okáért vizet spórol meg nekünk, legalábbis a hagyományos kézi locsoláshoz viszonyítva. Sőt, nem elég, hogy kevesebb víz fogy, az elhasznált vízmennyiséget sokkal egyenletesebben, sokkal hatékonyabban tudja eloszlatni a díszkertben, ennek megfelelően minden növényünk egyenlő mértékben osztozik rajta.

Mindemellett kiemelendő továbbá az is, hogy az öntözőrendszerrel időt is spórolunk, hiszen nem kell percekig vagy órákig azzal foglalkoznunk, hogy minden nap vagy minden másnap meglocsoljuk a kertben a növényeket, ezt elvégzi helyettünk a kiépített rendszer, így nekünk már csak a virágok, a növények csodálatával kell foglalatoskodnunk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy egy öntözőrendszer mellett nyugodtan elmehetünk nyaralni, hiszen kertünk közben is megkapja a fejlődéshez és növekedéshez szükséges nedvességet.

Az öntözés rendszeres és egyenletes

A fentiekben elhangzottak mellett egy automatizált öntözőrendszernek rengeteg további előnye ismert még, amelyek hosszabb távon meghálálják majd a kiépítést. Ezzel a megoldással ugyanis az öntözés mindig rendszeres lesz, beállításunk függvényében mindig ugyanabban az időben történik, és ha ezt a hajnali órákra kalibráljuk, akkor nem kell párolgási veszteséggel sem számolnunk, így az elöntözött víz sokkal jobban hasznosul.

“A

A megfelelően kialakított öntözőrendszerrel a vízeloszlás minden esetben egyenletes marad, nem fordulhat elő olyan helyzet, hogy a kert egyik felébe több, a másik felébe pedig kevesebb víz jut el. Ezt az egyenletességet és kiszámíthatóságot pedig természetesen növényeink is meghálálják majd, hiszen azon túl, hogy lesz elegendő tápanyaguk a fejlődéshez, mindemellett csökken például a gombás megbetegedések valószínűsége is, hiszen beállíthatjuk a hajnali öntözést, aminek hatására az első napsugarak előtt felszáradnak a levelekről a vízcseppek.

Egy jó öntözőrendszer szinte láthatatlan

Nagy előnye továbbá az automatizált öntözőrendszernek a láthatatlanság. A hagyományos öntözésnél rengeteg problémát tud okozni, hogy a vastag tömlőket keresztül kell vezetni a területén, ami bár csak időszakos esztétikai problémát jelent, ugyanakkor nagy nehézségeket tud okozni, és zsúfoltabb díszkertek esetében szinte lehetetlen úgy kezelni őket, hogy ne tegyünk valami kárt a növényekben. Kifejezetten nehézkes a tömlő folyamatos kieresztése és feltekerése, azonban nem maradhat elől, hiszen az hosszabb távon negatív hatást gyakorol a pázsitra.

Ebből a szempontból rendkívül lényeges tulajdonság egy öntözőrendszernél a láthatatlanság. Ezek a szisztémák rendszerint a földben húzódnak, a vezetékek, az összekötések mind a földfelszín alá kerülnek telepítésre. Egyedül a csatlakozók, illetve természetesen a szórófejek maradnak láthatóak, de kreatív megoldásokkal ezeket is el lehet rejteni vagy úgy kialakítani – például egy ágyásban –, hogy ne legyenek szembetűnők, ne rontsák túlzottan a kert esztétikai értékét.

“Fontos,

Az automatizált öntözőrendszerek hátrányai

Mint arra már fentebb is utaltunk, az öntözőrendszereknek nemcsak előnyei, hanem bizonyos tekintetben hátrányai is vannak, azonban ezek többsége elhanyagolható, sokak szemében nem is negatívumként lecsapódó megoldások. Az olyan tulajdonságok, mint a kényelem, a mindig egészséges és zöldellő növényzet ugyanis kárpótolják majd a tulajdonosokat minden hátrányért, amit esetleg fel lehet vetni az öntözőrendszer számára.

Negatívumként csapódhat le sokakban például az, hogy az öntözőrendszer pénzbe kerül, és kifejezetten jelentős összegnek tekinthető, ha kertépítésre kerül sor. Sokan azonban bele sem gondolnak abba, hogy sokszorosan megtérülő befektetésről van szó, hiszen nemcsak vizet spórolhatunk vele, hanem növelhetjük a terméshozamot és szárazabb időszakokban is gyönyörűen zöldellő növények várnak ránk.

Alapvetően tehát ez nem negatívum, az viszont már sokkal inkább, hogy az öntözőrendszer utólagos kiépítése mindig nagy felfordulással jár. Jellemzően komolyabb földmunka, átültetések és füvesítés vár azokra, akik egy kész díszkertben szeretnének ilyen szisztémát kialakítani. Ezért érdemes előre gondolkozni és kertépítéssel egybekötni az öntöző kiépítést.

Ezen felül az állandó szóráskép okozhat problémákat, hiszen az öntözőrendszer mindig ugyanazt a területet öntözi. Ezért fontos, hogy hozzáértő végezze a szisztéma kialakítását, hiszen az állandó szóráskép nem probléma abban az esetben, ha az öntöző minden elemét és ágát a kert sajátosságaihoz igazították. Hátrányt tehát ebben az esetben is csak akkor érzékelünk, ha nem megfelelő kezekbe adtuk az öntözőrendszer kiépítését!

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!