Ezek lesznek 2020 legfontosabb kerttrendjei

A ruházati cikkek, filmek vagy zenék szegmenséhez hasonlóan a kertek világában is megfigyelhetők az évente cserélődő divathullámok, melyek alapjaiban határozzák meg az egyes zöldövezetek sajátosságait.

Mi sem természetesebb annál, minthogy 2020-ban egyaránt kialakultak már most ezek a vonulatok, melyeket alapvetően két tulajdonsággal lehetne a legkönnyebben jellemezni, ezek pedig a környezetvédelmi- és a fenntarthatósági törekvések. Összességében tehát kijelenthető, hogy amennyiben ezekhez illeszkedő megoldásokat viszünk be a kertünkbe, azzal nem hibázhatunk túl nagyot, de érdemes azért közelebbről is megvizsgálni, hogy melyek konkrétabban 2020 legfontosabb kerttrendjei.

Idén a méret a lényeg

Ezt a trendvonulatot kétféleképpen is értelmezhetjük, amennyiben figyelembe vesszük a fentiekben kiemelt fenntarthatóságot és környezetvédelmet. Az egyik, hogy érdemes lehet minél nagyobb kertet építeni és zöldövezetté varázsolni otthonunk közelében, hiszen ezek a területek biztosan nem jutnak más kezébe azért, hogy utakat vagy parkolókat építsenek rá, ami környezetünk megóvása tekintetében igencsak lényeges. A másik értelmezési forma, hogy minél nagyobb növényeket ültessünk és alkalmazzunk, hiszen akár bent a lakásban, akár odakint, ezek nemcsak látványosak, de rengeteg káros anyagot képesek megkötni. Érdemes persze főként egy télikertben vagy egy kisebb telken ügyesen dönteni, hiszen a szűkös helyeken nehéz lehet nagy növényeket alkalmazni, de az ördöglevéllel vagy a könnyezőpálmával aligha döntünk rosszul.

Talajfrissítés a szebb és hatékonyabb növénytermesztésért

Bár a díszkertek esetén alapvetően nem sok vizet zavar a terméshozam, azt viszont biztosan mindenki szeretné elérni, hogy csodaszép növények sokasága kapjon helyet a kertjében. Ehhez nem elegendő növényeket vásárolni, biztosítani kell számukra a megfelelő feltételeket is. Egy növény számára a legfontosabb feltétel alighanem az, hogy tápanyagokban gazdag talajban legyen elültetve, hiszen az öntözés vagy a természetes csapadékhullás során onnan szívják majd fel maguknak a szükséges tápanyagokat, ami aztán csodaszép virágokhoz, egészséges levelekhez és hajtásokhoz, valamint olyan növények esetében bőséges terméshez vezet. Hogy ezt elérjük, a kertkialakítások idén elképzelhetetlenek lesznek talajfrissítés nélkül, ami azért is fontos, mert ilyenkor nem kell feleslegesen vegyszerrel terhelni a földet, így például gyomirtózni, vagy mesterséges adalékanyagot a talajba juttatni. Helyette egy tehéntrágyával feljavított talajréteg egyenesen csodákat művelhet.

Talajfrisstés

A retro mindenek felett

Az öltözködési trendek tekintetében is nagy hangsúlyt kap az elkövetkezendő időszakban a retro, és ez a kerttrendek tekintetében egyaránt megfigyelhető lesz majd, így különösen a nyolcvanas évek nagy megoldásai és kedvelt növényei térnek vissza kertjeinkbe az idén. Ennek az oka részben az, hogy az egykori megoldások többnyire még a fenntarthatóság jegyében születtek, de legalábbis közel sem voltak jelen azok a pazarló technikák, melyek a kilencvenes éveket jellemezték a kertben. A növények tekintetében olyan fajokról van szó, mint a vörösbegyvirág vagy éppen a kanálajak, melyeket azért kedvelnek sokan, mert hosszú virágzási időszak, nem mellesleg pedig kellemes illat jellemzi őket.

Középpontban a természetesség

A 2020-ban felépülő kertek kapcsán a természetesség nagyon fontos szerepet kap. Nem kell a felesleges cicomázás és díszítés, inkább az olyan díszkertek dominálnak majd, melyek természetesen, önmagukban képesek gyönyörködtetni. Ezen felül azért természetesen tudatosság is szorul majd a kerttervezésbe, példának okáért előtérbe kerülnek az olyan fák és virágok, melyek segítenek majd könnyen táplálékot és virágport biztosítani a méhek számára, de ezen felül a fából készült kerti bútorok, virágládák vagy madáretetők egyaránt kimagaslóan fontos szerepet kaphatnak.

Haszonkert és díszkert ötvözése

Hogy a fenntarthatóság milyen nagy szerepet játszik az előttünk álló időszak kerttrendjeiben, azt mi sem bizonyítja jobban más, minthogy a jövőben a haszonkertek és a díszkertek ötvözése minden eddiginél fontosabb szerepet kaphat. Ennek a lényege, hogy a tulajdonosok megvalósíthassák az otthoni zöldség- és gyümölcstermesztést, ami ízléses kialakítás esetén nemcsak esztétikailag, hanem a hatékonyság tekintetében is képes megnövelni saját kertünk értékét. A trend hátterében nemcsak az egészséges táplálkozás divatja húzódik meg, hanem az is, hogy az emberek az otthoni termeléssel csökkentsék a műanyag hulladékok mennyiségét, hiszen egy almafával már éves szinten rengeteget tehetünk a jó ügy érdekében.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!