Füvesítés nyáron? Nem lehetetlen, de öntözőrendszer nélkül nagyon nehéz!

A fűmag elvetéséhez minden esetben optimális körülmények szükségesek és a nyári szezon manapság nem a legszerencsésebb.

Mire van szükség a nyári füvesítéshez?

A füvesítés általában minden díszkert utolsó látványos mozzanata, amikor privát zöldövezetünk már megkapta a végleges profilját, kialakításra került az összes attrakció, valamint a helyén van már az összes növény. Bár az ajánlások szerint a fűmag elvetése a tavasz kezdetététől az ősz végéig lehetséges, részben a klímaváltozásnak köszönhetően azonban a nyári időszak már majdnem teljesen alkalmatlan arra, hogy ez a munkafolyamat megvalósulhasson.

Ezért lényeges már a kezdetektől profikra bízni a kert megtervezését, hiszen a Bello Kert által megálmodott kerteknél az öntözőrendszer ma már központi elem, aminek az oka nem más, minthogy Magyarország legtöbb régiójában olyan kevés a csapadék a nyári időszakban, hogy extra öntözés nélkül a legtöbb díszkerti növény, de a friss pázsit is garantáltan kiszárad. Azon túl, hogy mindez újabb problémaforrásnak tekinthető, a nyári füvesítés rengeteg egyéb extra kellemetlenséget tud előidézni.

Eleve szerencsésebb a mai viszonyok között inkább tavaszra vagy őszre tervezni a fűmag elvetését, hiszen ebben az időszakban egyrészt sokkal optimálisabb a hőmérséklet a magvak kikeléséhez, miközben csapadékból is jellemzően több hullik ezekben a hónapokban. Ennek köszönhetően sokkal nagyobb valószínűséggel lesz frissen telepített kertünk üde, zöldellő és egészséges. Nyilván ez még nem jelenti azt, hogy végérvényesen le kell mondanunk a nyári füvesítésről, amennyiben azonban így teszünk, akkor muszáj betartanunk néhány fontos alapszabályt.

Biztosítanunk kell a rendszeres öntözést, ha szép zöld pázsitot akarunk nyáron

Amennyiben elhatároztuk magunkat azzal kapcsolatban, hogy a nyári időszakban akarjuk füvesíteni a kertünket, akkor annak az egyik legfontosabb eleme a rendszeres öntözés biztosítása lesz. Ha erről nem tudunk gondoskodni, akkor mindenképpen vessük el az ötletet.

Miért fontos a rendszeres öntözés?

Egy nagyon alapvető és egyértelműnek tűnő kérdésről van szó, ugyanakkor sokan mégsem tudnak rá helyesen válaszolni. Rengetegen ugyanis úgy vélik, hogy a rendszeres öntözésre azért van szükség, mert a fű is növény, és mint minden növényfélének, úgy ennek is fontos a megfelelő mennyiségű víz biztosítása a növekedéshez és az egészséges fejlődéshez. Ez ebben a formában igaz is, de a fűmag még nem növény, akkor miért is kell öntözni?

Rendszeres öntözés nélkül szinte lehetetlen a szép pázsit is

Erre a kérdésre már nehezebb válaszolni, de egészen hasonló végkövetkeztetésre juthatunk, mint a fentiekben. A fűmag ugyanis gyakorlatilag ugyanúgy viselkedik, mint a frissen elvetett gabona: az aprócska vegetáló szemeknek nedvesség kell ahhoz, hogy meginduljon bennük a fejlődés, ezáltal megduzzadjanak, csírázni kezdjenek, gyökeret eresszenek és hajtsanak. Ehhez pedig nem elég néha-néha meglocsolni a frissen vetett magokat, gyakorlatilag folyamatos nedvességet kell biztosítanunk számukra az első napokban, majd miután a fűmag kihajtott, a napi rendszeres locsolás szintén elengedhetetlen lesz.

A talaj folyamatos nedvességtartalmának biztosítása pedig nem egyszerű feladat, hiszen mindenkinek megvan a saját élete, dolgozik, nyaral, szórakozik, pihen, de a feledékenységet, mint emberi tényezőt is lényeges itt kiemelni. Alapvető fontosságú, mert el is felejthetjük a locsolást, ami azért komoly gond, hiszen elegendő csak egyszer kiszárítani a frissen elvetett fűmagot ahhoz, hogy a végeredmény foltos és hiányos legyen, esetleg a vetés megismétlésére legyen szükség.

A gyepszőnyeg szerencsésebb nyáron?

Adja magát a kérdés ilyen esetekben, hogy amennyiben a fűmag vetése ilyen körülményes a nyári időszakban, akkor nem lehet szerencsésebb a gyepszőnyeg lefektetése? Noha alapvetően ez sem megoldás, azt azonban tényként kell elkönyvelnünk, hogy a gyepszőnyeg kevésbé érzékeny a nyári nagy melegre és az öntözésre, így valamivel természetesen szerencsésebb az alkalmazása, mint a fűmag vetése.

Mielőtt belekezdünk a fűprojektbe, vegyük számba a gyepszőnyeg lehetőségét is, hiszen nyáron jobb megoldás lehet

Ennek az oka, hogy a gyepszőnyeg már megeredt, gyakorlatilag azonnali zöldellő pázsitot jelent, így nem a mi felelősségünk lesz, hogy az elvetett magvakat már a kezdetektől gondozzuk. Gyakorlatilag egy kész gyepet kapunk a leterítés után, azonban senki se gondolja azt, hogy ilyenkor nincs szükség öntözésre. Éppen ellenkezőleg, már a frissen eldolgozott területet is fontos alaposan belocsolni a gyepszőnyeg lefektetése előtt, majd utána magát a szőnyeget szintén naponta legalább kétszer beáztatni azért, hogy a fű meggyökeresedjen és csatlakozzon az alsó földréteghez.

Az öntözőrendszer az egyetlen jó megoldás a nyári füvesítéshez

Bár alapesetben is ajánlott ma már egy modern kertbe automatizált öntözőrendszert kiépíteni, ha viszont a nyári időszakban szeretnénk füvesíteni, és nincs lehetőségünk gyakorlatilag non-stop figyelni a kert állapotát, akkor ez a kiegészítő egyenesen kötelező lesz. Érdemes már a kertet eleve úgy tervezni, hogy helyet kapjon benne a szisztéma, amit úgy kell kiépíteni, hogy leendő zöldövezetünk minden részét lefedje, és mindenhol optimális mennyiségű vizet tudjon juttatni a növények, illetve a gyep számára.

“Mivel

Ez bonyolult feladatnak hangzik, és valójában az is, de egy gyakorlott kertész optimálisan meg tudja tervezni, illetve ki tudja találni az öntözőrendszer tulajdonságait, ezért mindig fontos profira bízni ezt a munkát. Egy jó öntözési szisztéma ugyanis minden gondot levesz a vállunkról, mindig akkor és mindig annyi nedvességet juttat a fűmagokhoz, amennyire éppen akkor szükség lesz, így biztosítva, hogy néhány napon belül zöldellő fűszálak bukkanjanak elő a földből kertünk minden zegzugában. Ez nemcsak rendkívül kényelmes, hanem egyben garantáltan működő megoldás is, ami később meghálálja magát, hiszen főleg a nyári időszakban egy öntözőrendszer mindig gondoskodik arról, hogy díszkertünket ne viselje meg a nagy meleg és a csapadékhiány.

A nyári füvesítéshez szárazságtűrő fűmag kell

A megfelelő öntözőrendszer mellett nagyon lényeges lehet a nyári füvesítéskor, hogy speciális szárazságtűrő fűmagot válasszunk hozzá. Ma már ugyanis nagyon sokféle fűmagkeverék közül válogathatunk, ami nem véletlen, hiszen nemcsak különböző megjelenésű fajták és típusok várnak itt ránk, hanem a tulajdonságok tekintetében egyaránt vannak eltérések köztük.

“Amennyiben

A nyári füvesítéshez például a szárazságtűrő fűmag keverék a legjobb döntés, amihez szintén ajánlott egy öntözőrendszer kiépítése, hiszen ez egész kertünk számára fontos lehet, ugyanakkor az sem okoz gondot, ha a szisztéma még nincs kész vagy csak később tervezzük a beüzemelését. Az ilyen termékek ugyanis jobban bírják, ha nincsenek rendszeresen locsolva, esetleg több időt kell kibírniuk két öntözés között.

Fontos odafigyelni nyáron a gombásodásra és a gyomokra is

Végül, de nem utolsó sorban lényeges kiemelni a nyári füvesítés kapcsán, hogy az állandó öntözés és a nagy meleg kiváló hátteret nyújt ahhoz, hogy friss pázsitunkat már a kibújást követően ellepjék a gombák, valamint a különféle gyomnövények. A meleg és párás környezet ugyanis optimális ehhez, így mindig gondoskodnunk kell ezek megelőzéséről, vagy elhárításáról.

“Pont

Mind a gombás fertőzés, mind a gyomnövények megjelenése a talaj megfelelő előkészítésével és javításával érhető el, így a vetés előtt érdemes ezt elvégezni, bevetni néhány gombaölőt, de gyomirtó alkalmazása csak a vetés előtt két-három héttel korábban javasolt, máskülönben semmi sem marad majd meg a kertünkben egy ideig. Ezzel elejét vehetjük a gombásodásnak és a gyomosodásnak, noha utóbbi nagyon sok esetben okoz még gondot ezt követően is, a legtöbbször pedig csak a manuális gyomlálás nyújt segítséget.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!