Hasznos kertrendezési tippek kezdők számára

Kezdők vagyunk a kertrendezés világában? Megpróbálunk segíteni abban, hogy legalább az alapok rendben legyenek!

Kertrendezési tippek kezdőknek

Egy saját kert felépítése rendkívül összetett feladat. Rengetegen élnek abban a tévhitben, hogy a folyamat csak abból áll, hogy elültetünk néhány növényt, valójában azonban ez a munka óriási szakértelmet igényel. Aki erre a kijelentésre csak legyint, az biztosan nem rendelkezik még saját díszkerttel, hiszen ilyen közegben nagyon könnyű rosszul összeválogatni a megfelelő növényeket, illetve helytelenül kiválasztani a leendő helyüket, amivel az ízléses elrendezés helyett őserdőszerű összképet kapunk már néhány éven belül.

Ez pedig csak egyetlen negatívum a sok közül, hiszen kiemelhetnénk azt az anomáliát is, amikor a növények gyakorlatilag megfojtják egymást vagy a rossz helyre való ültetést követően tönkre mennek, és drágábbnál-drágább virágokat, örökzöldeket vagy cserjéket kell kidobnunk a szemétbe. Mi itt a Bello Kertnél pontosan tudjuk, hogyan kell egy fenntartható, de mégis látványos kertet megtervezni és kivitelezni. Tudásunk minden pontját egyetlen cikkben természetesen nem tudjuk átadni, néhány gyakorlati és hasznos tanáccsal azonban mindenképpen szolgálnánk – elsődlegesen kezdő kertépítők számára.

Minden igényes kert alapja a tervezés

Hangsúlyoznánk még egyszer, hogy hatalmasat téved, aki úgy gondolja, hogy a kertépítésben nincs semmi logika vagy nincs semmi tervszerűség. Éppen ellenkezőleg, minden díszkert azzal kezdődik, hogy papírt és ceruzát veszünk a kezünkbe, majd legalább felsőnézetből megrajzoljuk, hogy pontosan mi és hová kerüljön a területen. Ez több szempontból is nagyon fontos, egyrészt tudjuk majd, hogy miből gazdálkodhatunk, méretarányos rajz mellett pedig a leendő növények mennyisége és összetétele szintén kiszámítható lesz.

“Nagyon

Érdemes a tervezéskor kisebb parcellákra felosztani papíron a kertet, felrajzolni a fontosabb elemeket, objektumokat, és kijelölni mindennek a helyét, ami azért lényeges, mert példának okáért egy kerti tóhoz el kell vezetnünk az elektromos rendszert és a vizet is, míg egy sziklakerthez extra földre lesz szükségünk. Bátran jelöljük fel már a tervezéskor, hogy pontosan hová és milyen növényeket akarunk, és nyugodtan rajzoljunk fel minden ötletet, legfeljebb később, még a kivitelezés előtt tisztítunk rajta, szellősebbé tesszük egy kicsit.

Sajnos a folyamat rengeteg buktatót tartalmaz, így kezdőként kifejezetten nehéz olyan kertet tervezni papíron, ami utána a valóságban nemcsak jól néz majd ki, hanem képes összeállni egy olyan mini-ökoszisztémává, ahol minden együtt tud létezni mindennel. A gondos tervezéskor ugyanis erre egyaránt oda kell figyelni.

A növények kiválasztásához fontosak a megfelelő ismeretek

Amennyiben nem volt még dolgunk korábban kerttervezéssel és kertépítéssel, most ismét le kell ülnünk, kezünkbe venni a tankönyveket és bizony elsajátítani némi tudást, hiszen hiába akarunk mi egy száraz, napos kertbe árnyékkedvelőket ültetni, vagy fordítva, abból rendszerint csak pénzkidobás lesz. A dísznövények ugyanis nem olcsók, ezért meg kell ismernünk őket azért, hogy jó helyre kerüljenek a kertben – már amennyiben illenek a környezetbe –, ehhez pedig nem elegendő felületes tudást szereznünk.

Ha nem is tudjuk majd mindegyik latin nevét vagy nemzetségét, azt mindenképpen ismerni kell, hogy mikor szabad ültetni őket, mekkorára nőnek, milyen tulajdonságokkal rendelkeznek, bírják-e a szárazságot vagy inkább a félárnyékos közeget, mikor virágzanak, milyen színűek és így tovább. Ezeknek az ismerete nélkül egyetlen látványos díszkert sem kivitelezhető, hiszen olyan hibákat követhetünk el, amelyek jó esetben csak esztétikai problémák lesznek, rosszabb esetben azonban akár több tízezer- vagy százezer forintos kárt is okozhatnak nekünk a kiszáradt növényeken keresztül.

“Mielőtt

Nem véletlen, hogy a kerttervezés egy külön szakma, aminek alapjait – esetünkben a növénytani részt – a szakemberek éveken át tanulják, hogy pontosan tudják, milyen növények tűrik meg egymást, milyen környezetbe és milyen típusok ültethetők, egyszóval rengeteg időt és energiát kell rászánnunk arra, ha makulátlan kertet terveznénk, illetve építenénk magunknak.

Minden a földmunkával kezdődik

Noha óriási tudásanyagot kell felhalmoznunk leendő kertünk megfelelő tervezéséhez, ugyanakkor a munka piszkos része gyakorlatilag csak ezt követően kezdődik el. Minden kertépítés ugyanis kisebb-nagyobb, általában inkább nagyobb földmunkával indul. Ha kompromisszummentesen szeretnénk díszkertet építeni, akkor biztos, hogy nem ott lesz minden mélyedés, kiszögellés vagy rézsű, ahol nekünk szükségünk van rá, ehhez pedig jelentős átalakításra van szükség.

Hogy ez milyen nehéz munka és bizonyos méretek felett már munkagépet igényel, azt talán mondanunk sem kell, de szerszámokkal mindenképpen érdemes lesz felszerelkezni, hiszen gyakran több köbméter földet kell ilyenkor megmozgatni, ami segítséggel is többnapos munka lehet. Különösen akkor, ha mellette profilozunk, miközben nem szabad elfeledkezni a talajfrissítésről sem. Függetlenül ugyanis attól, hogy korábban mire használtuk az adott területet, részben a gyomnövények kiirtása, részben a tápanyagtartalom növelése miatt nagyon lényeges lesz, hogy legalább 5-10 centiméter vastagságban friss termőföldet terítsünk el rajta felső szőnyegként.

“A

Ez a növények és a füvesítés miatt egyaránt fontos lesz, még ha rendkívül fárasztó is, hiszen a folyamatot egy általános gyomtalanítás követ. Sokan a földmunkától riadnak meg elsőként, ami nem meglepő, hiszen megfelelő eszközök és szaktudás nélkül óriási kellemetlenségeket tud okozni ez a munkafolyamat.

Az ültetés és a füvesítés is okozhat meglepetéseket

A földmunka azonban közel sem az utolsó nehézség egy kezdőnek abban az esetben, ha először készít díszkertet, hiszen a növények ültetése, a füvesítés szintén okozhat majd néhány meglepetést. Fontos, hogy ezen a ponton kövessük a terveket, és az alapján, mondhatni parcellánként kitegyük a leendő helyükre az ültetendő darabokat, így nem fordulhat elő, hogy valami végül mégis rossz helyre kerül.

Konkrétan a növények ültetése nem okoz különösebben nagy fejtörést, csak ássunk nekik egy megfelelő méretű gödröt a földbe, óvatosan vegyük ki őket a kaspóból – ha csak nem szabadgyökeres növények, amiket érdemes elkerülni –, majd gondosan ültessük el őket. Soha ne felejtsük el az öntözést, de fontos odafigyelni arra is, hogy ne ültessük őket például túl mélyre, mert az gondot okozhat fejlődésükben.

“Az

A helyes sorrend minden esetben az, ha a növények ültetését követi a füvesítés és nem fordítva. Utóbbival egyébiránt nem érdemes kísérletezni még kezdőként sem akkor, ha szeretnénk szép, dús és egységes gyepet, hiszen nagyon oda kell figyelni a talaj előkészítésére, a fűmag megfelelő vetésére, valamint természetesen az öntözésre is.

Ha bizonytalanok vagyunk, inkább kérjük szakember segítségét

Amint az a fentiekből többször is kiderült már, a kerttervezés és a kertépítés több olyan folyamatot tartalmaz, ami kezdőként komoly fejtörést okozhat, hiszen rengeteg gyakorlat és óriási lexikális tudás szükséges hozzá. Elég csak a megfelelő növényválasztást kiemelni a sorból, de például az öntözőrendszer kiépítése is egy olyan feladat, aminek kezdőként semmiképpen sem szabad egyedül nekiállni.

Általánosságban elmondható, hogy egy kertépítésnek sokkal több az olyan pontja, ami szakemberi segítséget igényel, mint ami nem, ezért érdemes megfontolni, hogy valóban magunk állunk-e neki leendő díszkertünk megépítésének. A sok hibából fakadóan ugyanis rengeteg felesleges extra költségünk származhat abból, ha egymagunk próbálkozunk, így végső soron minden tekintetben jobban járunk, ha egy gyakorlott és tapasztalt kertépítőre bízzuk leendő díszkertünket.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!