Hasznos tanácsok a friss gyepszőnyeg első nyírásához

Egy friss gyepszőnyeg első nyírása mindig nagy körültekintést igényel. Lássuk, hogy pontosan miért!

A friss gyep első nyírása

Minden díszkert egyik legfontosabb eleme a pázsit. A csodaszép zöld gyep nélkül nincs is igazi kert, éppen ezért nagyon fontos minden tulajdonosnak odafigyelnie arra, hogy legalább ezen a téren a maximumot hozza ki a környezetéből, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy felkészüljön a dísznövények, illetve ezzel egyetemben a friss gyepszőnyeg gondozására, valamint első nyírására egyaránt.

Ehhez választhatunk szakértőket, így például a Bello Kert kertfenntartás szolgáltatása például a kialakítást követően akár évekig segít saját zöldövezetünk karban tartásában. Bizonyos tevékenységek azonban nem igényelnek akkora szakértelmet vagy alapismeretet, hogy ahhoz feltétlenül kertészt kelljen hívni, így például a fűnyírást a legtöbb kerttulajdonos megoldja saját maga. Azonban vannak kivételes esetek, mint amilyen például a friss gyepszőnyeg problémája is!

Hogy mire figyeljünk oda egy frissen füvesített terület első nyírásakor? Az alábbiakban ezt a kérdéskört jártuk körbe annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb hibát kövessük el!

Milyen feladataink vannak a gyepszőnyeggel?

Egy rendezett gyepszőnyeg minden kertben az egyik legfontosabb kiegészítő, vagy mondhatni attrakció. Nemcsak fel tudja dobni az egész zöldövezetet, de biztosítja annak rendezettségét és esztétikus jellegét egyaránt, noha nem árt tudni, hogy ehhez rendkívül fontos lesz a megfelelő és rendszeres gondozás. Az egyik leginkább lényeges teendőnk a folyamatos fűnyírás lesz, azonban megannyi más tekintetben is fontos rendelkeznünk a megfelelő alapismeretekkel.

Példának okáért elhanyagolhatatlan a gyepszőnyeg kapcsán a megfelelő mennyiségű és minőségű vízzel való rendszeres öntözés, hogy a pázsit elegendő nedvességhez jusson. Ezen felül fontos még a szellőztetés, hiszen a gyepszőnyeg akkor lesz igazán élettel teli, egészséges és mentes a legtöbb betegségtől, ha lehetőségünk nyílik folyamatosan és megfelelő mértékben szellőztetni.

“A

A szellőztetés mellett rendkívül lényeges, hogy a gyep tápanyag-utánpótlásával minden rendben menjen. Arról van itt szó, hogy vannak olyan speciális adalékanyagok, melyeket az öntözővízbe keverve, vagy öntözések között lehet, illetve kell adagolni a pázsitra annak érdekében, hogy a végeredmény szép és egészséges maradjon. Ezen felül gondoskodnunk kell továbbá a gyomok rendszeres eltávolításáról, valamint a gyepszőnyeget érintő esetleges betegségekről is.

Mikor nyírjuk először a gyepszőnyeget?

Az első és legfontosabb tudnivaló a gyepszőnyeg gondozásával kapcsolatban az, hogy mikor van szükség először arra, hogy megnyírjuk, hiszen ha túl korán visszük rá a fűnyírót, az komoly kárt okozhat a pázsitban, ha viszont túl későn, akkor az sem lesz szerencsés, hiszen szintén károsíthatja a már kifejlett fűszálakat. Gyakorlatilag a túl magasra hagyott füvet nem lehet sem esztétikusan, sem helyesen nyírni, ezért oda kell figyelni rá, hogy mindig optimális állapotában kell rámenni a fűnyíróval.

Egy frissen telepített gyepszőnyeg esetén, megfelelő gondozás mellett ez azt jelenti, hogy legalább 6-8 napot kell várnunk az első fűnyírásig, hiszen nagyjából ez az az intervallum, amikor a fűszálak már elkezdenek gyökeret verni és megfelelő ütemben növekedni. Hogy ne csak napokban tudjunk gondolkodni, a gyepszőnyeg nyírására akkor van szükség, amikor a fűszálak elérik a 8-10 centiméteres magasságot, ami nyáron általában inkább 5-6 nap, tavasszal vagy ősszel pedig 8-9 nap is lehet.

“Az

A lényeg, hogy 8-10 centiméter fölé ne engedjük az első nyírás előtt – és lehetőleg utána sem –, mert ezzel nemcsak a nyírás minősége csökken esztétikailag és a hatékonyság terén egyaránt, hanem annak a veszélye is megnövekszik, hogy a szálak a töveknél befüllednek. Ez ugyanis később – különösen kezelés nélkül – rengeteg betegséget és problémát idézhet elő, ami utána növeli a gyepszőnyeg minőségét és esztétikáját egyaránt.

Próbáljuk meg kíméletesen nyírni a gyepszőnyeget

Míg a későbbiekben nem lesz annyira fontos a kíméletesség, a frissen telepített gyepszőnyeget azonban az első szezonban feltétlenül érdemes, sőt nagyon fontos úgy nyírni, hogy az kíméletesebb legyen. Hogy miért kell ennyire nagy figyelmet fordítani a gyepszőnyegre még újkorában? A legfontosabb ok általában az, hogy a fű ilyenkor még nem tudott megfelelően gyökeret verni, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fűnyíró intenzív mozgatása akár komoly kárt is okozhat benne.

A gyepszőnyeg esetében ugyanis a fűszálak rendkívül érzékenyek addig a pontig, amíg nem eresztenek megfelelő gyökeret, így ha megmozdulnak, ha a gyökérzetük kiemelkedik a földfelszínből, akkor könnyen sérülnek, regenerációjuk lelassul, sőt akár teljesen el is tudnak száradni, de a betegségekkel szemben sem lesznek olyan ellenállók, mint abban az esetben, ha teljesen gyökeret vertek volna.

A kíméletességhez hozzátartozik, hogy a gyepszőnyeget mindig olyan fűnyíróval nyírjuk, ami megfelelően fel van készítve erre, így kései jól meg vannak élezve, a kerekei jól forognak, és a vágószerkezet magassága is ideális. Az élezés azonban mindig a legfontosabb, hiszen elengedhetetlen az éles kés ahhoz, hogy a fűszálakat ne roncsolja vagy tépje, esetleg csak elfektesse, hanem konkrétan levágja a gép.

Lényeges a megfelelő vágásmagasság is

Amire még nagyon oda kell figyelnünk a frissen telepített gyepszőnyeg gondozásakor, az nem más, mint a vágásmagasság. Az imént már említettük, hogy a legtöbb fűnyírónál beállítható, hogy a vágószerkezet milyen magasan érje, illetve vágja a füvet. Itt lényeges odafigyelni, mert a túl magasra hagyott vágásméretnek nincs sok értelme, a túl mélyre állított vágásmagasság pedig azért nagy gond, mert egyrészt könnyen kiégetheti a friss gyökérzetű füvet, gyakorlatilag belepusztulhat, ha a gyökérhez túl közel kerül levágásra, másrészt pedig a fűnyírót is megterhelhetjük vele, hiszen a túl alacsony vágás egyet jelent a sűrűbb részek érintésével.

“Ügyeljünk

Ezen a téren nagyon fontos, hogy soha ne nyírjunk le egyszerre többet, mint a fű teljes magasságának a 30 százaléka. Nyilvánvalóan nem fontos vonalzóval mérni a vágást, ugyanakkor törekedjünk arra, hogy a nyári időszakban 5-6 centiméter legyen a friss gyepszőnyeg magassága, míg ősszel 4-5 centiméter. Ennél alacsonyabbra soha ne nyírjuk – főleg ne nyáron –, mert azzal garantáltan komoly károkat okozhatunk benne.

Csak szárazon nyírjunk füvet

Végül, de nem utolsó sorban fontos kiemelni még, hogy a friss gyepszőnyeg nyírására csak és kizárólag száraz időben kerüljön sor, ha a fű vizes, párás vagy hajnali harmat található rajta, az soha nem szerencsés, méghozzá több okból kifolyólag sem. Egyrészt még a megélezett kés sem tud ilyenkor kellő hatékonysággal vágni, másrészt pedig a nedves fű felhalmozódik a vágószerkezeten, és akadályozza az egyenletes működést, aminek az eredménye jellemzően a csúnyán levágott, majd utána foltokban károsodó, kiszáradó gyep lesz.

Ezért a gyepszőnyeg nyírását mindig délután vagy koraeste, lehetőleg száraz, szeles, csapadékmentes napon tegyük meg, hiszen ilyenkor érhetjük el a legoptimálisabb eredményt, ha az esztétikáról van szó, illetve ilyenkor kíméljük meg a leginkább a pázsitot. Apróság, de érdemes odafigyelni arra is, hogy a szezonban mikor és hogyan zajlik az utolsó fűnyírás! Az első vágás mellett legalább olyan fontos egy frissen telepített gyepnél az is, hogy utolsó nyírása lehetőleg valamikor késő ősszel történjen, méghozzá olyan időpontban, amikor az időjárás előrejelzés legalább három napig egyáltalán nem mutat mínusz értékeket, csak 0 Celsius fok feletti hőmérsékletet.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!