Hasznos tanácsok, mielőtt saját kertet terveztetnénk

Egy látványos díszkert elkészítéséhez elengedhetetlenül fontos lesz a körültekintő tervezés.

Mielőtt szakemberre bíznánk vágyainkat, álmainkat és elképzeléseinket, természetesen nekünk is lesz néhány nagyon fontos teendőnk azért, hogy ne akkor kelljen fontos döntéseket meghoznunk, amikor már véglegesíteni kell a terveket. Merthogy egy kert megépítése nem egyszerű feladat, rendkívül nagy szaktudást és körültekintést igényelnek már az előkészületek is, ezáltal gyakran előfordul, hogy míg a tulajdonosoknak határozott elképzelésük van valamiről, addig a kerttervezés során derül fény arra, hogy ezek többsége teljességgel kivitelezhetetlen. Hogy milyen tényezőket kell figyelembe vennünk egy kerttervezés előtt? Egyáltalán milyen kérdések kapcsán kell döntésre jutnunk? Lássunk néhány valóban hasznos tanácsot!

A legfontosabb, hogy tudjuk, mit szeretnénk

Ha saját díszkertet akarunk, akkor a kerttervezés előtt egészen határozott elképzeléseink legyenek arról, hogy mit szeretnénk viszontlátni leendő zöldövezetünkben. Fontos, hogy minden elképzelésre jusson legalább egy alternatíva és kompromisszum, mert szinte biztosak lehetünk benne, hogy mindent nem lehet pont ott, pont akkora méretben és pont olyan megoldások mentén megvalósítani majd, ahogyan azt elképzeltük korábban. A kert minden eleméről fontos előre dönteni! Kell-e például saját öntözőrendszer, sziklakert, játszótér a gyerekeknek, kerti világítás, esetleg saját konyhakert? Ha igen, hol tudnánk elképzelni ezeket, és hol semmiképpen sem? Ezen a téren mindig fogadjuk konkrétumokkal a kerttervezőket!

A meglévő növényzet kérdése

Rendkívül lényeges pont a kerttervezés tekintetében az, hogy a meglévő növényzetet megtartjuk vagy teljesen eltávolítjuk, esetleg az aranyközéputat választjuk magunknak. Előfordulhat például, hogy valaki ragaszkodik bizonyos növényekhez, vagy esze ágában sincs módosítani konkrét zónákat. Ilyenkor ezeket értelemszerűen érintetlenül lehet hagyni, de azért nem árt meghallgatni egy nagy tapasztalattal rendelkező kerttervezőt, aki legalább egy fiatalítást és visszavágást biztosan javasolni fog, ha nagyobb fákhoz vagy kerti növényekhez ragaszkodnánk.

Ide sövényt, oda fákat

Nem elég eldönteni, hogy mit szeretnénk a kertünkben tudni, azt is fontos eldönteni előzetesen, hogy hová szeretnénk elhelyezni például a különféle növényeket. Kifejezetten fontos lehet mindez a fák és a sövények esetében. Ennek az oka nem más, minthogy sövényt az emberek többsége általában telekválasztóként és természetesen a belátás elleni védelem miatt szeretne, így a kerttervező ezt az elképzelést biztosan nem módosítja majd, legfeljebb a kijelölt növény fajtájának tekintetében lehet más meglátása. A nagyra növő fák esetében azért fontos ez a kérdéskör, mert a leendő kerttulajdonosok többsége általában ott szeretne nagyra növő fákat, ahol árnyékot akar a kertben. Ez is fix pont lehet a kerttervezés során, azonban a fa típusát érdemes megvitatni a kerttervezővel, hiszen hiába akarunk egy óriási diófát vagy fűzfát, ha ezekkel többnyire csak a gond van, és egyáltalán nem alkalmasak díszkertekbe.

Ide sövényt, oda fákat

Ismerkedjünk meg a növényekkel

Amennyiben kerttervezésre kerül sor, a szakemberek gyakran csak a növények neveivel szolgálnak majd, ezáltal hiába hangzik jól, hogy ott két kecskerágó lesz, amott pedig egy rododendronost alakítanak ki, ez számunkra kódolhatatlan szaknyelv lehet majd. Éppen ezért érdemes előre megismerkedi a különféle fajokkal, a virágokkal, a dísznövényekkel, a haszonnövényekkel, vagy éppen a cserjékkel és a tujákkal. Az sem baj, ha valamelyik megtetszik, és feltétlenül szeretnénk a kertben tudni, de ne ragaszkodjunk feltétlenül az elképzeléseinkhez, hiszen ilyen esetben gyakran több száz növényt kell összehangolni egymással, ami már vízigényük tekintetében sem egyszerű feladat, pedig akkor még szóba sem került, hogy milyen magasra vagy terebélyesre nőnek, mennyire szeretik az árnyékot és így tovább.

Kétszer is gondoljuk át az öntözőrendszert

Bár a modern kertek már nem létezhetnének öntözőrendszer nélkül, azért nagyon sokan mégis ezen a szisztémán szeretnének spórolni, pedig nem szabadna. Egy díszkertet ugyanis locsolni kell, méghozzá folyamatosan, és erre sokaknak hétközben egyáltalán nincs ideje, pláne nem kiszámítani azt, hogy a természetes csapadékmennyiséghez mérten mennyi mesterséges locsolásra lenne szüksége a kertnek. Ezzel nemcsak megkönnyíthetjük a dolgunkat, de mindemellett rengeteg időt is megspórolhatunk, miközben kertünk még a legnagyobb szárazságok idején is zöldellő pázsittal és egészséges dísznövényekkel büszkélkedhet majd.

Öntözőrendszer

A kerti járdákról se feledkezzünk el

Minden kertben rendkívül lényeges kialakítani közlekedésre alkalmas kerti járdákat és tipegőket. Ennek az oka részben az, hogy csapadékos időben a járda hiányával nagyon könnyen sártengerré változtathatjuk az egész gyepet, miközben megfelelő kialakítás mellett rendkívüli mértékben feldobhatjuk vele díszkertünket. Nyilván nem egy közönséges betonjárdáról van most szó, de egy murvával szegélyezett kis folyosóval vagy valamilyen dekoratív térkő alkalmazásával nagyon látványos megoldások alakíthatók ki. Kerttervezés előtt mindig határozzuk meg, hogy miként képzeltük el a járda haladási irányát, hiszen ez a döntés alapjaiban befolyásolhatja a zöldövezet arculatát és megjelenését, miközben érdemes megfontolni a dolgot, hiszen a kert egyik fix, de legalábbis nehezen módosítható építményéről lesz szó.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!