Kifejezetten veszélyes az élővilágra nézve a zöldhulladék illegális lerakodása

Noha biológiailag lebomló anyagokról van szó, a zöldhulladék illegális lerakodása mégis veszélyt jelent az élővilágra.

A zöldhulladék illegális lerakodásának veszélyei

Óriási tévhit a magyar lakosság körében, hogy a zöldhulladék – mivel biológiai úton lebomlik –, nem okoz semmi problémát, ha kisebb vagy nagyobb mennyiségben kikerül az erdők vagy az utak szélére. A növények ugyanis komposztálódnak, a lebomlásukat elvégzi a természet, tehát nem lehet belőle baj – gondolják így nagyon sokan, azonban fontos itt megjegyezni, hogy nem véletlenül tilos, illetve illegális, ezáltal pedig büntetendő ilyen formában eljárni a kertünkből származó biohulladékkal.

Ezért hangsúlyozzuk sokszor és sok helyen itt a Bello Kertnél, hogy a zöldhulladék elszállítás jelenleg az egyetlen legális és környezetbarát alternatíva abban az esetben, ha szeretnénk betartani a szabályokat, mindemellett pedig környezetkímélő módon eljárni ilyen esetekben. A zöldhulladék ugyanis nem kijelölt helyen történő lerakodása ugyanúgy büntetendő szabálytalanság, mintha kommunális hulladékkal tettünk volna hasonlót.

Miért okoz problémát a zöldhulladék lerakodása az erdőben vagy az út szélén?

A fentiek után adja magát a kérdés, hogy bár a tiltás jogszabályi oldala világos, a zöldhulladék lerakása tilos az erdőben vagy az útmenti külterületeken, azonban van-e erre bármiféle logikus magyarázat, ami a tiltás hátterében áll? Természetesen van, és máris mondjuk, hogy környezetvédelmi szempontból ez miért probléma!

“A

A bomlás öngyulladáshoz vezethet

A legnagyobb gondot jellemzően a tűzveszélyesség okozza. Noha az erdő tele van száraz gallyakkal és levelekkel, amelyek szintén nagyon könnyen begyulladnak és tűzveszélyesek, azonban ne felejtsük el, hogy ezek nem állnak kupacokban, nem egyszerre kerülnek oda, és nem nagy mennyiségben kezdenek el lebomlani.

A zöldhulladék azonban jellemzően éppen így viselkedik. Általában egy nagy kupacban kerül illegális lerakodásra, ahol egyszerre indulnak el jelentős mértékű bomlási folyamatok. Ez önmagában még nem okozna problémát, hiszen egy természetes biológiai menetről van szó, csakhogy mindez olyan intenzív lehet, hogy öngyulladással járhat, vagyis könnyen erdő- és bozóttüzeket okozhat.

Elszaporodhatnak az invazív fajok

A rovarvilágban többször is találkoztunk mostanában invazív fajok megjelenésével, ami azt jelenti, hogy a természetes környezetükben teljesen idegenek, az ott élő őshonos élővilágra veszélyesek lehetnek. Ez sajnos a növényvilágban is létező probléma, és a díszkertből származó nyesedékekkel rengeteg olyan magot és hajtást vihetünk ki a természetbe, ami az elkövetkezendő évtizedekben teljesen átalakíthatja a hagyományos élővilágot, és különféle növények, illetve állatok kipusztulását eredményezheti.

Különösen veszélyes invazív fajok Magyarországon az olyan népszerű kerti dísznövények, mint a japán keserűfű, az aranyvessző, a zöld juhar, a selyemkóró, a kokárdavirág, a bálványfa, az Észak-Amerikából származó kisvirágos őszirózsák vagy éppen a fügekaktusz, noha a sort még hosszasan lehetne folytatni. Fontos odafigyelni arra, hogy ezek soha ne keveredjenek a helyi természetes élővilággal, de éppen ezért például a kertünkből kitermelt földdel is óvatosan kell bánni, mert abban is rengeteg mag, illetve gyökér- és gumómaradvány fordulhat elő, ami invazív fajok megjelenését eredményezheti.

A zöldhulladéktól pusztulhat a természetes növényzet

Kifejezetten gyakori példa Magyarországon, hogy bizonyos növényfajok már csak néhány területen, gyakorlatilag néhány jól behatárolt régióban fordulnak elő, és sehol máshol. Ezeket a fajokat nagyon fontos megóvni a pusztulástól, azonban a zöldhulladék lerakásával ezt is veszélybe sodorhatjuk. Különösen nagyobb mennyiségű lerakodás esetén ugyanis olyan helyekre is kerülhet ez a hulladék, ahol ha nem is az invazív fajok, de a bomlási folyamatok révén elzárt talajban kihalhat a természetes növényzet.

Vannak ugyanis olyan növények – mint a hóvirág, a tőzike, a fekete kökörcsin vagy az agárkosbor –, amelyek csak az év bizonyos időszakaiban bújnak elő, egyébként gyakran láthatatlanok vagy nehezen felismerhetők. Amennyiben ezeket a területeket zöldhulladékkal borítjuk be, alattuk kipusztulnak az őshonos, gyakran ritka növények. Sőt, mivel ezek a kupacok vonzzák az egereket és a patkányokat, ezek az élősködők pedig a rókákat, ezért a pusztítás mértéke felbecsülhetetlen lehet.

Rengeteg extra kiadást jelenthet az illetékeseknek

A környezetvédelmi problémák mellett nem véletlen, hogy a zöldhulladék illegális lerakodását büntetik a hatóságok, hiszen minden esetben el kell szállíttatni a helyszínről, ha fény derül egy ilyen esetre. Ez pedig azért jelentős gond, mert a hulladék elszállításának a költségei ilyenkor a terület birtokosát, sok esetben a helyi önkormányzatot terheli.

“A

Esztétikailag sem túl szép egy rothadó növénykupac

Nem mellesleg fontos kiemelni a sorból az esztétikai tényezőket is. Bár az erdők és a mezők tele lehetnek növényi nyesedékekkel és korhadó fákkal, azonban ezek jellemzően nem tájidegenek, nincsenek egy kupacon. A zöldhulladék esetében azonban jellemző a halmozás, ami esztétikailag kifejezetten kellemetlen látványt kelt, hiszen senki sem szeretne rothadó növénykupacokat nézegetni egy túra során.

Mit tehetünk akkor a zöldhulladékkal?

Most, hogy már tudjuk, hogy a zöldhulladék illegális lerakodásával milyen komoly károkat okozhatunk a környezetünknek, fontosnak tartjuk, hogy alternatívákkal is szolgáljunk a probléma megoldására. Alapvetően két utat választhatunk, ha meg akarunk szabadulni a zöldhulladéktól.

Komposztálás

Amennyiben egy kisebb kert tulajdonosai vagyunk, ahol kevéske pázsit és néhány dísznövény található, akkor érdemes lehet elgondolkodni egy komposztáló kialakításán. A kisebb mennyiségű zöldhulladékot ugyanis – különösen lágy szárú növények esetén – könnyű komposztálni egészen kis helyen is, egy emeletes kialakítású tárolóval alig egyetlen négyzetmétert, ha elfoglal kertünk hasznos területéből.

Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy nagyobb kertekben, ahol sövények, konkrét díszfák és gyümölcsfák is találhatók, mindemellett pedig nagy mennyiségben keletkezik zöldhulladék, ott a komposztálás nem szerencsés. Sőt, kivitelezhetetlennek nevezhető, kivéve abban az esetben, ha elég nagy terület áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy egy óriási komposztálót készítsünk, ami esztétikailag nem a legszerencsésebb.

Zöldhulladék elszállítás

Amikor a komposztálás nem járható út, vagy nincs időnk és kedvünk vesződni vele, esetleg túl nagy mennyiségű zöldhulladék termelődik a kertünkben rendszeresen, akkor a legkényelmesebb és gyakorlatilag egyetlen hivatalosan járható út a zöldhulladék elszállítása lesz. Kényelmes és egyszerű, hiszen nincs más teendőnk, mint megrendelni a szolgáltatást, összegyűjteni a zöldhulladékot – a Bello Kert esetében zsákok segítik a munkát –, majd megvárni, amíg a szállítók megérkeznek és elviszik udvarunkból a szemetet.

“A

Mint a fentiekből már kiderült, a zöldhulladék elszállítása nemcsak az egyetlen hivatalos megoldás, ha nagy mennyiségű bioszemétről van szó, hanem ráadásként biztonságos is. Nem kell illegális megoldásokhoz folyamodnunk és károsítanunk a környezetünket, sőt bűzölgő komposztálót sem kell kerülgetnünk az udvaron az év minden napján, csak megrendeljük a szolgáltatást és néhány nap múlva a zöldhulladék a megfelelő lerakóba kerül, ahol gondoskodnak a szakszerű feldolgozásáról.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!