Milyen stílusban épüljön a kertünk?

Egy kert is lehet trendi és illeszkedhet az aktuális stílusokhoz. Hogy milyen lehetőségeink vannak?

Mindent a kertépítési stílusokról

A közhiedelemmel ellentétben egy díszkert megépítése közel sem csak abból áll, hogy elvetünk némi fűmagot és kényünk-kedvünk szerint elültetünk néhány növényt, ami éppen akkor megtetszik nekünk a boltban. A valóságban a kertépítés azon túl, hogy igazi hivatás, valójában egy rendkívül kreatív munka, amihez óriási szakmai tudásra és rengeteg tervezésre van szükség azért, hogy a végeredmény fenntartható maradhasson.

Nyilván minden igény más és más, ha egy díszkert építéséről van szó, azonban fontos tudni, hogy léteznek különféle stílusok, amelyek alapvetően meghatározzák a végeredmény megjelenését, de még azt is, hogy milyen növények kerüljenek privát zöldövezetünkbe. Nyilvánvalóan lehetőség van bizonyos stílusok ötvözésére és egészen egyedi megoldások kitervelésére is, azonban kifejezetten nehéz helyzetben leszünk olyan esetekben, amikor különösebb háttértudás nélkül szeretnénk nekiállni saját kertünk megálmodásának.

“Úgy,

Amennyiben azonban a Bello Kert kertépítés szolgáltatását választja, mi garantáljuk Önnek, hogy már a kezdeti elképzelések során megfogjuk a kezét, és a komplett tervek kidolgozásán keresztül a végleges díszkert megvalósításig segítünk, illetve átvállaljuk a terheket, hogy megrendelőként csak a végeredményben kelljen gyönyörködnie.

Milyen stílusban épülhet egy díszkert?

Attól függetlenül, hogy segítünk már az első elképzelésektől kezdve, azt fontos ismernünk, hogy milyen stílusok, milyen lehetőségek közül válogathatunk egy saját díszkert kialakításakor. Privát zöldövezetünk hangulatát és megjelenését, de még a növényválasztékot is alapvetően befolyásolja ugyanis a stílus.

Amit itt a legfontosabb kiemelni, hogy alapvetően nincs jó vagy rossz választás. Nincs szép vagy csúnya kert, hanem az egyéni ízlések dominálnak, tehát minden esetben az a döntő, hogy nekünk mi tetszik a leginkább. Más kérdés, hogy gyakran befolyásolja a környezet is a döntésünket, ezáltal egy falusi kertben nem igazán mutat jól egy mediterrán vagy modern kert, míg városi környezetben sem állunk neki élménykert kialakításának. Lássuk, hogy milyen kertészeti stílusok a leginkább jellemzőek manapság!

Szabadidőkert vagy élménykert

Most már hosszú-hosszú évek óta az általánosabb szabadidőkert, vagy bizonyos régiókban élménykert néven emlegetett kertészeti stílus tekinthető az egyik, ha nem a legnépszerűbb megoldásnak, amennyiben díszkert kialakításáról beszélünk. Különösen azok választják, akik fiatal szülők, tehát legalább egy kisgyermek van a családban, ami rögtön meg is határozza a közeget: legyen a kertben sok tér a futkosáshoz, a játékok elhelyezéséhez és közben a biztonság, az árnyékos közegek egyaránt jelenjenek meg benne.

Emiatt alapvetően az ilyen stílusú kertek mindig egyszerűek, mind a megjelenés, mind a kialakítás, mind a növényválasztás tekintetében egyfajta modern, prűd jelleg határozza meg őket. A legfontosabb elem a magas minőséget képviselő, egészséges gyep, míg a növényválasztásnál a legfontosabb, hogy nehezen sérüljenek, ne igényeljenek túl sok gondozást, ne törjenek le azonnal, ha eltalálja őket egy labda és így tovább.

“A

Az ilyen szabadidőkertek vagy élménykertek gyakorlatilag egyfajta zöld nappaliként, a ház egyfajta extra helyiségeként szolgálnak, ahol különösen nyáron és a melegebb időszakokban rengeteg időt tölt együtt a család, rengeteget játszanak, de itt zajlanak a kerti partik és a nagyobb összejövetelek egyaránt.

Mediterrán kert

A mediterrán kert alapvetően egy sokkal specifikusabb kerttípus, amit minden elemében a mediterrán éghajlat jellemzői befolyásolnak. Igényesség és elegancia jellemzi nagyon sok lombleveles örökzölddel, félcserjékkel és színes virágzókkal, leanderekkel, illetve sziklakertekkel, sőt nagy általánosságban is sok-sok sziklával.

Magyarországon leginkább az alföldi régióban és a déli megyékben szerencsés, hiszen hazánk klímája kifejezetten kellemetlen hatást gyakorol a valódi mediterrán növényzetre. Emiatt sajnos bizonyos növényekről le kell majd mondanunk, de szerencsése van megfelelő alternatívájuk, így a levendula, a hangafélék vagy a babérmeggy például határozottan mediterrán hatást keltenek, de valójában mégsem ilyen típusú növények.

“A

Fontosak a mediterrán kertben a fák is. A selyemakác például imádja a magyar klímát, de az ernyős füge is eléldegél megfelelően napos környezetben. Utóbbi nagyon fontos tulajdonsága kell, hogy legyen a kertnek, ezért ügyeljünk arra, hogy úgy alakítsuk ki zöldövezetünket, hogy azt rengeteg napsütés érje az év minden időszakában.

Falusi kert

A falusi kert a közhiedelemmel ellentétben nem az igénytelenségről és a rendszertelenül ültetett növényekről szól, hanem a hagyományos jellegéről, ami egyre népszerűbbé válik városi környezetben is. Az ilyen kertek célja az egyszerűség, az otthonos légkör, hogy városi közegben is lehetőségünk nyíljon megteremteni egy olyan közeget, ami az egykori vidéki nyaralásokra emlékeztet minket.

Modern ház mellé nyilván nem épül falusi kert, a leginkább rusztikus vagy régi építésű ingatlan körül lehet jó döntés, de nem elhanyagolható az a tulajdonság sem, hogy egy ilyen kerthez fontos a nagy alapterület, valamint a sokféle attrakció. Nem létezik falusi kert ugyanis régiségek nélkül, legyen az akár néhány aprócska bögre, tányér vagy egy kapa, esetleg olyan nagyobb objektumok, mint a szénás szekér, a fahordó vagy a járom.

“A

A falusi kertben nagy dominanciát élvez a természetesség, a fehér falak, a téglából készült kiegészítők és járdák, a növények szempontjából a zöld gyep, a klasszikus rózsák, évelők, parasztmuskátlik, de a gyümölcsfák is, mint a dió, az alma, a körte és a szilva.

Függőkert és átriumkert

Sok esetben nem nevezik külön kertépítészeti stílusnak, de miután egyre népszerűbb megoldások önmagukban is, ezért érdemes kiemelnünk a sorból a függőkerteket. Ez inkább egyfajta dekorálás, aminek részeként az a cél, hogy a szűk tereket, az aprócska kerteket és teraszokat is csodás közeggé tudjuk alakítani, mondhatni természetközelivé varázsolni.

A függőkertek esetében az alapokat a lelógatott, csüngő futóvirágok és egyéb futónövények adják, amelyek képesek teljesen megváltoztatni a környezetüket. Különösen gyakoriak ebben a közegben a petúniák, a lobéliák, de a verbénák is, hiszen színes virágzóként kiváló összhatást keltenek.

“Amennyiben

Bár nem feltétlenül függesztett kialakítású megoldások jellemzők rá – természetesen ilyenek is ötvözhetők hozzá – de az átriumkertekről is érdemes beszélnünk akkor, ha kisebb helyek, esetleg belső helyiségek, irodaházak vagy szállodák zsebkendőnyi területeinek a kertesítéséről van szó.

Ezeknek a jellemzője a jó helykihasználás, amit a gondos tervezés és a jó ízlés mellett általában a függőkertekre jellemző megoldásokkal érnek el, hiszen az apró alapterületet általában vertikálisan kell bővíteni. Ezt a legegyszerűbben függő megoldásokkal, illetve a növények jellemzőinek precíz összehangolásával lehet elérni a legkönnyebben.

“A

Japánkert

Mivel rendkívül időigényes és nagyon specifikált kerttípusról van szó, ezért Magyarországon kifejezetten ritkának tekinthetők a japánkertek, de vannak, akik ragaszkodnak hozzá annak ellenére is, hogy rendkívül fontos szerepet játszanak bennük a kövek és a sziklák, ezen felül pedig gyakran keltenek egyfajta vallásos, spirituális összhatást.

Az igazi japánkert nem elég, hogy tele van kövekkel és sziklákkal, jellemzően óriási méretű, egy kisebb parkot kell kialakítani hozzá, hiszen ezeknek a zöldövezeteknek a célja az volt, hogy a tulajdonosaik sétálni, meditálni tudjanak benne. Ezért fontosak esetében a nagyra növő fák, a japán fekete fenyők, a hatalmas bambuszok, míg talajközelben a páfrányok és a mohák.

“Hazánkban

Minimalista vagy modern kert

Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban fontos kiemelnünk, hogy manapság kifejezetten népszerűek, és a jövőben egyre népszerűbbé válnak a különféle minimalista vagy modern kertek. Nem véletlenül, hiszen az egész világ, az építőipar is erre tendál, és ez a divat a kertépítésben is egyre jellemzőbbé válik.

A modern vagy minimalista kerteket nagyon letisztult, szellős, határozott vonalú, geometrikus formák jellemzik. Bár alapvetően egyszerű megoldásoknak tűnnek, valójában nagyon nehéz őket jól megvalósítani, ezért óriási odafigyelést és tervezést igényelnek, hiszen a minimálból kell kihozni a legtöbbet.

“Ahogy

Ezért jellemzőek gyakran az ilyen kertekben a sövények, az örökzöldek, azok speciális formára nyírása, így például jellemzőek a gömbök, a négyzetes kockaformák. A nagy terek és a szellős megoldások mellett a kisebb fák és az ápolt gyep is általános jellemző, mint ahogyan a sok kő, különösen a járólapok, a betonelemek, a fémkerítések, a modern világítástechnika és az olyan attrakciók, amelyek határozottan a mai kor sivárságát jelképezik.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!