Mindent a mediterrán növények gondozásáról

Egyre népszerűbbek a magyar kertekben a mediterrán növények, melyek gondozása külön figyelmet igényel.

A mediterrán növények gondozása

Legyen akár földlabdás, akár dézsába vagy cserépbe ültetett növény, valamennyi típus eltérő gondoskodást igényel a tulajdonosok részéről. A mi éghajlatunkon őshonos fajok esetében lesz talán a legkevesebb problémánk, azonban egyre gyakrabban jelennek meg a magyar kertekben mediterrán növények, amelyek jellemzően sokkal szakszerűbb, speciálisabb gondozást és ápolást igényelnek az év minden időszakában.

Nemcsak a jó minőségű és megfelelő mennyiségű öntözést kell biztosítanunk a növények számára, hanem a tápanyagok ideális utánpótlását, az állandó metszéseket és növényvédelmet is. Ez egy olyan növény esetében, ami eredendően melegebb éghajlatról származik, sokkal nagyobb tudásanyag meglétét igényli, de amennyiben az alapokat elsajátítjuk, eleve könnyebben boldogulhatunk majd a mediterrán fajokkal.

Mi a Bello Kertnél már a kertépítés kezdetén nagy figyelmet fordítunk a növények kiválasztására, hiszen egyre többen igénylik az őshonos és a mediterrán típusok vegyítését, ami kifejezetten mutatós lehet, de ez két dolog függvénye:

1. Már a kert tervezésekor a megfelelő helyre kerülnek a mediterrán növények.

2. Az átadást követően a tulajdonos tisztában van ezeknek a fajoknak az igényeivel.

Az első pontban a Bello Kert kertépítés szolgáltatása tud segítséget nyújtani, a második ponthoz pedig az alábbiakban biztosítunk néhány hasznos tanácsot.

A mediterrán növényekről általában

Általánosságban kijelenthető, hogy a mediterrán növények leginkább azért olyan közkedveltek, mert sokak számára képesek felidézni a tengerparti nyaralások hangulatát, így egész évben a felhőtlen szabadság érzete vár ránk, akárhányszor csak kiülünk a kertbe. Sokakat egyáltalán nem érdekelnek a speciális gondozáshoz kapcsolódó igények, mert a mediterrán növényekkel olyan atmoszférát teremthetünk a kertben, amit a felénk őshonos típusokkal egyáltalán nem.

“Az

Ezen kívül fontos kiemelni még, hogy míg néhány évtizeddel ezelőtt a mediterrán növények egyáltalán nem tudtak volna megélni a régiónkban, addig manapság a melegedő éghajlat és a kevesebb eső miatt sokkal jobban érzik magukat. Ez természetesen közel sem jelenti azt, hogy a mediterrán növények csak annyi gondoskodást igényelnek, mint egy muskátli. Bár utóbbival is fontos törődni, előbbieknek azonban egy kicsit nagyobb odafigyelésre van szükségük. Lássuk azonban egy kicsit alaposabban, hogy miről is van szó!

A mediterrán növények minden évszakban más gondozást igényelnek

Az egyik legnagyobb nehézséget a mediterrán növények kapcsán minden kétséget kizáróan az éghajlati tényezők kompenzálása jelenti. Magyarországon ugyanis jellemzően még mindig inkább a mérsékelten kontinentális jegyek uralkodnak, ami bár több tekintetben hasonlít a mediterrán éghajlatra, ellenben vannak alapvető különbségek, amire oda kell figyelnünk. A legnagyobb nehézséget általában az jelenti, hogy télen és nyáron is a mediterránra jellemző körülményeket próbáljunk meg teremteni, ami sok esetben nem lesz egyszerű.

Az éghajlatváltozás hatására a nyári időszakban egyre kevesebb a teendő a mediterrán növényekkel, bizonyos fajtáikat elegendő csak a kert megfelelő pontján elhelyezni és locsolni ahhoz, hogy az egész évszakban szépek, egészségesek maradjanak. A tél azonban már okozhat fejtörést, mert Magyarországon a telek még mindig gyakran idéznek elő meglepetéseket, emiatt nemcsak a növények mozgatásával kell törődnünk – a fagymentes hely számukra nagyon fontos –, hanem azzal is, hogy ezt az időszakot a legkisebb kár nélkül túléljék.

Hogyan gondozzuk télen a mediterrán növényeket?

A legtöbb problémát a téli időszakban a napfény biztosítása jelenti a mediterrán növényeknek. Ezért pusztulnak el például pincébe zárva vagy olyan helyeken, ahol nem kapnak elegendő fényt, hiszen ez a lételemük a túléléshez. A fény mellett lényeges, hogy megfelelő külső hőmérséklet esetén gyakran kapjanak friss levegőt, hogy szellőztessük át azt a helyiséget, ahol tároljuk őket, de gondosan ügyeljünk a belső hőmérő higanyszálára.

“A

Bár vannak a fagyot is jól viselő mediterrán növények – erről később –, a többségük azonban 5 Celsius fok alatti hőmérsékleten elpusztul, így nem elég, hogy még az első talajmenti fagyok előtt biztos helyre tegyük őket, mindemellett biztosítani kell számukra az 5-15 Celsius fok közötti közeget egész télen. A legtöbb mediterrán növény, ha el is fagy, amennyiben a gyökerüket nem érte fagyási sérülés, később ismét kihajt majd.

Mi a teendő a fagytűrő mediterrán növényekkel?

Mint említettük, vannak olyan növények a mediterrán éghajlaton is, amelyek elviselik a fagyot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden gond nélkül képesek átvészelni a -20 Celsius fokos hideget. Tökéletes példa erre a kenderpálma, ami az egyik legismertebb fagytűrő mediterrán növény, de ha önmagában kint hagyjuk a -20 Celsius fokban, akkor könnyen lehet, hogy többet nem kell gyönyörködnünk benne.

Ezért lényeges, hogy a kertben a földbe vagy a nagyobb dézsákba ültetett fagytűrő mediterrán növények kint maradhatnak, azonban mindig burkoljuk be őket valamivel. Ügyeljünk arra, hogy ne dunsztoljuk egyiket sem, hanem valamilyen jól szellőző anyagot használjunk, ami a hideget és a nedvességet egyaránt távol tudja tartani. Kisebb növényeknél a fűrészpor, a pokrócok, lombos típusoknál a buborékos fóliák alkalmazása is jó megoldás lehet, de utóbbi csak a lombkorona kapcsán.

A megfelelő tápanyag és a gondos öntözés nyáron elengedhetetlen

Minden mediterrán növénynek nagyon fontos, hogy az év valamennyi időszakában megfelelő mennyiségű tápanyagot kapjanak. Ez különösen tavasztól-őszig lényeges, de télikerti tárolásnál gyakorlatilag az év minden részében fontos lehet. Egyedül a frissen átültetett, virágföldbe helyezett növényeknél lehet várni 3-4 hetet a tápoldat megkezdésével, mert a földben lévő tápanyag ennyi időre elegendő.

A mediterrán növények esetén áprilisban, legkésőbb májusban fontos a tápoldat adagolása, méghozzá – nem tartós hatás esetén – legalább heti ismétlésszám mellett. A legszerencsésebb az öntözővízzel hozzáadott műtrágya, amit valamilyen por vagy oldat formájában adagolhatunk. Ma már vannak külön a mediterrán közegből származó növények számára ideális tápoldatok, amelyek kapcsán ügyeljünk arra, hogy minél nagyobb töménységben tartalmazzák a szükséges nyomelemeket.

“Mediterrán

Amit kerülni kell ezeknél a növénytípusoknál, az a szabad földön használatos komplex műtrágya, hiszen ezek a cserépben vagy dézsában tárolt növényeket gyakorlatilag tönkreteszik. Bizonyos citrusféléknek vagy pálmáknak vannak speciális műtrágyakeverékek, ezeket érdemes lehet alkalmazni, de kizárólag a gyártó utasítása szerint.

A mediterrán növények öntözése

Végül, de nem utolsó sorban fontos szót ejteni a mediterrán növények öntözéséről is. Sajnos ezeknél a növénytípusoknál nagyon gyakori a túlöntözés veszélye, ezért gondosan oda kell figyelni arra, hogy csak akkor locsoljuk őket, ha a földfelszín már száraz, repedezett. Ilyenkor azonban mindig adjunk neki bőséges vízmennyiséget, de ne áztassuk, ne hagyjuk, hogy álljon benne vagy alatta a nedvesség.

Pontos mennyiséget nyilván nem lehet mondani, hiszen ez függ a virágföldtől, a növény helyzetétől, az edény méretétől, de az időjárástól is, azonban aki ismeri és szereti a növényeit, az néhány hét alatt úgyis kitapasztalja, hogy mikor és mennyit öntözze őket. A mediterrán növények nem szeretik, ha áll rajtuk a víz, és a leginkább azért hálásak, ha a reggeli órákban kapják a nedvességet. Öntözésükhöz a legjobb minden esetben az állott esővíz.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!