Sziklakert építése: ettől lesz szép és modern a végeredmény

Ha sziklakert építése előtt állunk, rendkívül fontos lehet tisztában lenni bizonyos alapszabályokkal.

Építsünk modern sziklakertet

Egy díszkert esetében az egyik legszebb és legfontosabb attrakciót általában a sziklakertek jelentik. Bízzuk akár szakemberre a kivitelezést, vagy gondoskodjunk mi magunk az elkészítéséről, néhány fontos alapszabályt mindig be kell tartanunk, hiszen az aktuális trendekhez igazodva egy sziklakert ma már nem elég, ha szép, fontos a modern megjelenés, illetve a tartósság is.

Merthogy egy ma épült kerti objektum nem lehet másmilyen, mint modern, és ebben a tekintetben ne futurisztikus- vagy oda nem illő megoldásokra gondoljunk. Éppen ellenkezőleg, egy mai sziklakertben csupán egyesülnie kell a vadon természetes jellegének, valamint a modern ember kreatív ötleteinek, illetve szemléletmódjának. Emiatt van az, hogy a legtöbb kertépítési trend folyamatosan változik, így a sziklakertek stílusa sem tekinthető állandónak.

Emiatt ajánlott, hogy egy pazar sziklakert építését bízzuk inkább szakemberre, így például a Bello Kert kertépítés szolgáltatása részeként nemcsak gyakorlott és tapasztalt kezek között formálódhat majd leendő kertünk, hanem az aktuális irányzatok és ízlésvilág figyelembevételére is garancia lesz.

Mitől lesz igazán szép egy modern sziklakert?

Egy sziklakert jellemzően akkor lesz igazán szép, ha egyszerre képes megjeleníteni a természet tökéletességét és tökéletlenségét, valamint vadságát és bujaságát. Mindezt úgy, hogy közben megjelenjen benne a modern ember, annak minden elvárása, melyet ugyanúgy szimbolizálhat a természetesség, csak éppen egy határozott rendszeresség, letisztultabb színek és természetesen minimalistább megoldások társaságában, amit a megfelelő növényválasztásnak kell kiegészítenie.

“Kertünk

Általánosságban kijelenthető, hogy minél nagyobb a kertünk, azaz minél nagyobb területen helyezkedik el a sziklakert, annál modernebb látványt képes nyújtani, és annál több ötletet lehet megvalósítani vele, miközben a kiterjedéssel sem kell majd spórolnunk. Félreértés azonban azt hinni, hogy a sziklakert nagysága önmagában elegendő ahhoz, hogy modern jelleget tudjon felvonultatni. Ehhez fontos lesz figyelembe venni bizonyos alapszabályokat.

A modern sziklakert minimalista és kiegyensúlyozott

Véget értek azok az idők, amikor egy sziklakert attól volt igazán látványos, hogy minél több szikla, minél színesebb növények és minél jelentősebb mértékű hegyvidéki hangulat került bele. Ma már inkább a minimalizmus, a kiegyensúlyozottság az elsődleges szempont, ha a cél egy modern sziklakert felépítése.

Ez pedig annak minden elemére érvényes. Például az ültetendő növények színére és fajtájára, illetve a felhasznált sziklák méreteire, illetve elrendezésére egyaránt. A modern jelleget ma már alaposan kihangsúlyozza, hogy a sziklák, a kavicsok, a kövezett felületek sokkal jellegzetesebbé váltak, mondhatni előtérbe kerültek a növényekkel szemben. Ettől még azonban természetesen a növényzet is rendkívül fontos lesz!

Lényeges elkerülni például, hogy ne kerüljön se túl sok, se túl kevés növény a sziklakertbe, és azok se kaotikus módon, összevissza, hanem egy rendszer szerint kerüljenek a helyükre, gondosan odafigyelve mindegyik igényére és tulajdonságára – legyen szó akár az öntözésről, akár a helyigényről.

“Fontos,

Természetesen ne essünk át a ló túlsó oldalára sem, ha egy sziklakertet mérnöki precizitással állítanak össze, és mindent milliméterre pontosan helyeznek el, akkor a végeredmény inkább lesz zavaró, mint modern. Rendkívül vékony jégen táncol tehát, aki ilyen sziklakertet szeretne saját zöldövezetébe.

Fontos, hogy a sziklakert a teljes díszkerthez illeszkedjen

Természetesen egy sziklakert esetében az egyik legfontosabb, hogy önmagában megállja a helyét, azonban rendkívül lényeges, hogy ne csak saját magával alkosson harmonikus egészet, hanem az egész díszkerthez illeszkedni tudjon. Ez általában az egyik legjelentősebb korlátozó tényező, hiszen nagyon nehéz úgy modern sziklakertet építeni, hogy közben egy már kialakult, vagy éppen kialakuló ökoszisztémához is igazítani kell.

Egy modern sziklakert ugyanis könnyen lehet egy díszkert központi attrakciója, ha viszont túlzottan vonzza a tekintetet, elvonja a figyelmet a zöldövezet többi részéről, mert több mint a kert felét elfoglalja, akkor az már jelentős mértékben képes lerontani az összhatást, az egész dekoratív megjelenést, hogy az összhangról ne is beszéljünk. Ráadásul ezzel a modern hatását is képes elveszíteni az egész.

Egy modern sziklakert alapja a tervezés

A sziklakertek mindig is egy nagyon érdekes elemei voltak a kertépítésnek, hiszen ezeknek az objektumoknak úgy kellett természetes összhatást kiváltaniuk, hogy egyébként minden egyes elemüket, a legutolsó kis kavicsdarab elhelyezkedését is előre meg kellett tervezni. Ez a metódus pedig még ma sem változott meg, így előfordulhat, hogy egy modern sziklakert természetes megjelenéssel rendelkezik, de valójában az egy terv szerint készült el.

Ez pedig nagyon fontos abban az esetben, ha szeretnénk saját sziklakertet, hiszen ezeknek az objektumoknak a modern típusait szintén lényeges előre megtervezni. Sőt, közel sem csak azt, hogy mekkora sziklák és hová kerüljenek majd benne, hanem azt is, hogy hol helyezkedjen el a kertben, milyen formája és mekkora legyen.

A határozott arculat is elengedhetetlen

Mivel évek óta általános igény a leendő tulajdonosok részéről a modern sziklakert, ezért nem meglepő, hogy ebben az időszakban többféle típus és megjelenési forma vált jellemzővé. Ha tehát a mai trendekhez igazodó sziklakertet szeretnénk magunknak, akkor nem egyetlen standardra kell asszociálnunk, éppen ellenkezőleg, többféle variáció közül válogathatunk. Alapvetően két nagy csoport közül válogathatunk ilyen igényekkel.

Az egyik a természetes összhatással rendelkező, vagy más néven tájképi sziklakert, ami egyfajta örök kedvenc, és úgy lehet modern, hogy közben minden elemében a klasszikusok hagyományos jellegét idézi. Itt alapvetően a rétegkibúvásos megoldások élvezik az elsőbbséget, hogy a végeredmény úgy nézzen ki, mint egy valódi hegyvonulat, amit jelentős szintkülönbségekkel, változatos sziklákkal és növényekkel lehet elérni.

“Két

A másik típus a geometriai sziklakert, ami sokak szemében kicsivel modernebb hatást kelt. Itt már a mértani megoldások kerülnek a középpontba, nincsenek túl kiugró elemek, inkább egységes, sziklahangsúlyos alternatíváról beszélünk, gyakorlatilag sík kialakításról. Kevesebb, de hangsúlyosabb növényzet jellemző rá, nehézségét pedig az adja, hogy miközben jellemző rá a természetesség, mindemellett az emberi kéz munkáját sem tudja tagadni.

A sziklakert tartósságára is fontos odafigyelni

A modern jelleg mellett nagyon lényeges a sziklakert építése vagy építtetése kapcsán a tartós jelleg. Lehet ugyanis sziklakertet építeni saját kútfőből, de szinte garantált, hogy az első esők után úgy néz majd ki, mint egy óriási szikla- és sárhalom, aminek eltűntek a profiljai. Ezért is lényeges sokszor inkább szakemberre bízni a sziklakert kialakítását, hiszen a megfelelő tervezés és kialakítás mindennek az alapja.

Egy sziklakert ugyanis nem csak egy szezonra készül, megfelelő gondozás mellett még évek múlva is kertünk egyik díszeként kell funkcionálnia, amihez megfelelő alap, jó minőségű és helyesen rétegezett termőföld, valamint a sziklák és a növények kielégítő elrendezése szükséges. Ennek hiányában egyrészt a sziklakert esztétikai értéke nem lesz megfelelő szinten, másrészt pedig minden évben legalább egyszer egy alapos frissítést igényel majd, így extra töltőföldet vagy friss növényeket, ami megfelelő tervezés és kivitelezés esetén sokkal tágabb ciklusokban lesz csak szükséges.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!