Gyakori kérdések a zöldhulladék elszállítás kapcsán

A zöldhulladék elszállítása sokakban vet fel fontos kérdéseket, az alábbiakban pedig valamennyire igyekszünk válaszolni.

A legfontosabb tudnivalók a zöldhulladék elszállításáról

Nagyon sokan élnek abban a tévhitben, hogy a zöldhulladék elszállítását és kezelését nem veszik olyan szigorúan a hatóságok, hiszen természetesen, azaz biológiai úton lebomló szemétről van szó, aminek illegális lerakodása viszont komoly károkat okozhat az élővilágban. Ezért rengeteg emberben vet fel kérdéseket, amikor a kertjében vagy a környezetében keletkező zöldhulladék szakszerű elvitele szóba kerül.

Ennek az oka sokaknál csak részben a jogszabálykövető magatartás, a legtöbben inkább azért szeretnék helyesen és jól gyűjteni, hovatovább jó helyre depózni a zöldhulladékot, mert nagy figyelmet szentelnek környezetük védelmére, a fenntarthatóságra. Amennyiben a Bello Kert zöldhulladék elszállítás szolgáltatását választja, a legtöbbször aligha marad kérdése, hiszen a teendők zömét elvégezzük Ön helyett. Ha mégis maradt volna kétsége, az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket a téma kapcsán, melyeket természetesen meg is válaszoltunk.

Érdemes lehet a szolgáltatás megrendelése előtt átfutni őket, de egyéb kérdések esetén természetesen továbbra is állunk leendő vagy meglévő ügyfeleink rendelkezésére.

Miért szükséges külön gyűjteni a többi szeméttől a zöldhulladékot?

Ez az egyik leggyakoribb kérdés, ami felmerül magával a zöldhulladék gyűjtésével kapcsolatban, hiszen a biológiai lebomlás miatt alapvetően semmi sem indokolná, hogy az emberek külön szedjék például a növényi nyesedéket a műanyagtól. Csakhogy a témát két egészen eltérő nézőpontból is meg kell közelítenünk.

“A

Az első, hogy mindezt Magyarországon jogszabály írja elő. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 385/2014. (XII. 31.) Kormányrendeletben került lefektetésre az a pont, miszerint 2016. január 1-től a zöldhulladékot minden esetben elkülönített formában kell gyűjteni és elszállítani, ebből a célból pedig kizárólag kijelölt konténer, gyűjtőedény vagy biológiai úton lebomló hulladékgyűjtő zsák jöhet szóba. A zöldhulladékot természetesen legális otthoni körülmények között komposztálni, illegális lerakodása azonban szigorúan tilos.

A második szempont ugyanis, hogy ha nem is a jogszabályi oldalát nézzük, a zöldhulladék elkülönítése a hagyományos háztartási szeméttől a környezetvédelem szempontjából is rendkívül lényeges. Szakszerű elszállítás esetén ugyanis megfelelő közegben kerül feldolgozásra, valódi biohulladékká alakul, amit utána komposztként tud hasznosítani a környezet. Amennyiben azonban a zöldhulladék a lebomlás során műanyagrészecskékkel vegyül, ez már egyáltalán nem mondható el róla. Hasonló okokból nem tehető le akárhol – például az erdőben – a zöldhulladék, hiszen az őshonos fajok egyedszámának csökkenésével, invazív fajok megjelenésével járhat.

Mibe és hogyan gyűjtsük a zöldhulladékot?

A zöldhulladék gyűjtése minden esetben kijelölt edényekbe, konténerekbe vagy zsákokba kell, hogy történjen. A Bello Kert zöldhulladék elszállítás szolgáltatás részeként például speciális zsákokba kell helyezniük a megrendelőknek a megfelelően feldolgozott növényi maradványokat, de ezen a téren mindig kövessük a szolgáltató előírásait, hiszen vannak, akik csak megfelelő konténerben, gyakorlatilag szemetes kukában fogadják el a háztartási zöldhulladékot.

A „hogyan gyűjtsük” kérdéskör ennél azonban egy kicsit már bonyolultabb. Eleve fontos tisztában lennünk vele, hogy mi is az a zöldhulladék, azaz mi kerülhet majd bele a zsákba vagy a konténerbe. Tömören gyakorlatilag bármi, ami növényi nyesedék, méreteiből fakadóan elfér a kijelölt gyűjtőközegben és biológiailag teljesen lebomló tulajdonságokkal rendelkezik.

Lehet az ebből kifolyólag lenyírt gyepmaradvány, lemetszett hajtás, sövénymaradék, de akár még a konyhakertben vagy főzés során keletkezett zöldséghéj vagy gyökérzet is. Egy kertes házban bele sem gondolunk abba, hogy sokszor milyen sok zöldhulladék keletkezik, holott már egy egészen aprócska kert is legalább kéthetente egyszer igényelheti a bioszemét elszállítását.

A nagyobb fadarabok is zöldhulladéknak minősülnek?

A besorolásukat tekintve alapvetően igen, de a zöldhulladék elszállítás szolgáltatás részeként nem szabad nagyobb fadarabokat, már vastagabb faágakat sem elhelyezni a kijelölt gyűjtőzsákban vagy konténerben. Ennek több oka is van! Az egyik, hogy a vastagabb faágak rendkívül nehezek, méretükből fakadóan hamar megtöltik a zsákokat, miközben komposztálásuk speciális eljárást, aprítást és darálást igényel, ha pedig a zsák kiszakad miatta, az nagyon komoly gondokat tud okozni.

“A

Érdemes ezeket a vastagabb faágakat meghagyni inkább otthonra tüzelődnek, vagy ha nem fatüzeléses rendszerünk van, akkor a kerti sütögetéshez is ideális lehet felaprítva. Ha pedig mi nem tudjuk felhasználni ilyen helyzetekre, biztosan örülnek neki majd azok az ismerősök, akik gyakran sütögetnek a kertben, hiszen számukra a friss száraz fa mindig érték, különösen akkor, ha valamilyen gyümölcsfa volt, amivel egy BBQ partin sokkal finomabb falatok születhetnek.

Fontos tehát, hogy a zöldhulladék elszállítására kijelölt zsákba vagy konténerbe kizárólag lehullott lomb, fűnyesedék, illetve vékony gally kerüljön. A lágyszárú növények ágai, termései vagy virágai szinte korlátlanul mehetnek a zsákba, a fás szárúak esetében azonban törekedjünk arra, hogy maximum csak gallyakat lehet elszállíttatni.

Csak növényi eredetű nyesedéket lehet elszállítani zöldhulladékként?

Határozottan igen és erre nagy figyelmet kell fordítani, amikor gyűjtjük a zöldhulladékot. Rengetegen vannak, akik a növényi nyesedékek közé papírt vagy műanyagot helyeznek el, mert azok is lebomlanak egyszer, csakhogy nem gondolnak arra: a biohulladék esetében előbb feldolgozás történik, majd utána gyakorlatilag egyfajta újrahasznosítás, és ebben a folyamatban egy falevélnek sokkal több időre van szüksége a lebomláshoz, mint például egy darabka műanyag csomagolásnak.

Az ilyen esetek rendszerint mindig következményeket vonnak maguk után, különösen abban az esetben, ha bizonyítottan nem véletlenül került idegen anyag a zöldhulladékok közé, illetve nem kis mennyiségben. Egy gyümölcs- vagy díszfát jelölő, illetve fajtáját meghatározó papírkártya véletlen bekerülése a kerti lomb közé még nyilván nem okoz problémákat, de néhány sörösdoboz vagy jelentős mennyiségű csomagolóanyag már igen.

“Ügyeljünk

Mi történik a zöldhulladékkal az elszállítás után?

A zöldhulladék az elszállítást követően minden esetben egy speciális lerakodóhelyre kerül, ahol szakszerű közegben gondoskodnak a feldolgozásáról. A hulladékot általában ledarálják és komposztálják, hogy biológiai lebomlás útján kiváló minőségű, tápanyagban gazdag feketeföld keletkezzen belőle, de valahol egészen más felhasználási módja is ismert. Ezért nagyon fontos, hogy a zsákokba vagy a konténerekbe mindig tiszta zöldhulladék kerüljön.

Zöldhulladék elszállítás vagy komposztálás?

Nagyon gyakori kérdés, amire nehéz röviden válaszolni, de alapvetően itt mindig a kertünk méreteiből kell kiindulnunk. Ha nagy a kert, sok benne a fás szárú növény, gyakran metszünk, akkor a komposztálás biztosan nem lesz jó megoldás hosszabb távon. Egy kisebb, alig néhány négyzetméteres, gyakorlatilag csak gyepből és néhány lágyszárú virágzóból álló kertnél azonban már egy kisebb komposztáló kialakítása is elegendő lehet. Minden annak a függvénye, hogy van-e helyünk elég nagy komposztálót készíteni, illetve elviselni a kertben – hiszen a látvány és a szag is probléma –, lévén a zöldhulladék elszállítása ebből a szempontból sokkal gyorsabb és egyszerűbb megoldás – méghozzá kellemetlenségek nélkül.

Felkeltettük érdeklődését?

Írjon nekünk!